FEEL FREE TO CLICK MY NUFFNANG YER...TQVM :)

Jul 29, 2010

Baby Jaundice a.k.a Kuning

Salam.

Para ibu mahupun bapak² bisa tau apa itu jaundice @ kuning. Symptom ni kebiasaan berlaku pada anak yang baru lahir malah sebagaimana yang saya difahamkan, ibubapa yg berdarah O, kemungkinan besar bayi yg baru dilahirkan berisiko terkena jaundice. Jika tidak pun dari aspek pemakanan sewaktu mengandung. Saya bukan specialist utk berbicara sebegitu hebat, tetapi y not kita share our pengalaman kita menghadapi symptom camni kan.

Ok, selepas saya selamat bersalinkan Aisya (sejurus selepas azan Isyak berkumandang), time tuh, saya tergamam, Anak akukah itu? haha. Pelah mama neh. Taknak ngaku. Ko jangan, saya siap kelip² mate n mcm magic coz tetiba ade anak. haha. Nurse terus tunjuk Aisya pd saya. Sy stuck, ok. Amik pun x, peluk pun x, cium pun x. Sekadar tersengih tp sempat gak terdetik, eh, comel gak. mcm mamanye. haha. you are such a dreaming lah bro... kuikuikui... kuar jek terus hisap jari n yg kesiannya Aisya terus dimasukkan ke dalam ward. Kenapa? sbb ade skali tuh terkena jangkitan kuman so, nak taknak, demi perkembangan bayi, kena diwarded utk pemeriksaan lanjut.

Esoknya, baru teringat nak bwk pulang anak, tetau plak, Aisya terkena kuning. Ayok. I am so panic. Camne nak wat neh. Dahlah, ibu dah boleh blk, anak plak kena tahan. Nak bg mkn pe eak nak hilangkan cepat kuning neh. Pe efek dia kalau lambat dirawat eak?

So, cara saya adalah...
  • orang kate bg susu kambing. ok, sgt takut nak mencuba coz susu kambing panas pd bayi. if x yakin, jangan. tp, sy just bg setitik sajer. bila sy kasik? sy kasik time melawat bayi tulah. kan ade bilik menyusu. so pepandailah kasik. hehe.
  • anggur hitam. ni saya dpt time borak² ngan kakak² kat bilik menyusu tulah. esoknya terus beli n kasik setitik.
  • lg pe yek. erm, aha. pas ok sket kuning my daughter n leh wat blk, pg esoknya around 7 ke morning gitu, papanye try jemurkan. eheh. leh ke doktor? pe org suruh, semua sy try. efek kuning nih bahaya tau.
  • tiap petang sy kena bwk Aisya checkup kuning. Tiap kali pergi petang, tiap tu temperature kuning naik. ayok, last skali ade sorng nurse yg baik hati kesian, dia bg petua. esok bwk anak dtg check waktu pg coz pg sejukkkk sket n better than petang. so saya ikutlah n alhamdulillah, btol even xbanyak kurangnya tp asalkan ade penurunankan. kesian tau tgk anak kena inject amik darah jek. sakit kita tgk sakit lg anak kena amik darah tau.
  • time kat klinik tu terserempak ngan kazen. dia plak kasik petua suh mandikan anak ngan biji bunga kuning. pe ntah nama dia. mandikan anak sampai biji tuh dah keruh mean dah xkuar air kuningnya. gitu... mean, siap mandi simpan blk bijik tuh nak mandi guna blklah.
  • ade gak org suggest, bg minum air bunga matahari. kat paso malam ade jual kan selalunya. tp jgnlah kasik yg tuh. sy xberani jamin kebersihannya. xsilap ade djual di kedai herba.
  • selain tuh ade gak yg kasik, ubat homeopati
  • air zam².
  • sy siap kasik minum air masak bnyk² n kurangkan bg susu ibu coz pd sy dr ibu, anak dpt kuningkan? ade gak bayi xserasi ngan susu ibu. hehe.
  • make sure para ibu jgn menggatal dok makan jamu ke haper ke time anak tgh kuning. panas weh. kesianlah kat anak. jgnlah sebok nak mengempiskan badan laie.
for more info, pls logon to http://drazwan.blogspot.com/2007/11/neonatal-jaundice-dan-perawatannya.html.

korang bace kat situ pe kesan kuning if ade para ibu wat sambil lewa yer. jgn ikut sgt cara sy coz biasalah, jiwa dan naluri ibu. takut sumthing jd tp still berhati² time sy nak menggunapakai cara tersebut. nak blk dah...

Jul 27, 2010

1st time drive selepas hampir 2 tahun

grrrrrrr... salam semua. uhuk. hr ni seperti semalam sgt malas mau bgn pagi. pg td my hubby ade kelas at 8.00am. kuar umah around 7.20++ am. kitorng tggl like middle gitu. sorng keje kat UnisZA, sorang kat 'tempat simpan brg² lama' (u oll know where it is kan). so, tetiba ting!!! kuar mentol lampu kat atas kepala.

Pn Nad : " sempat ker, abg dah lewat neh?", saya mula berbasa basi.
Hubby : " Ikutkan, xsempat nih ". Wajahnya gelisah.
Pn Nad : " xpelah, meh syg try drive ",...
Hubby : " Aisya, camne?",
Pn Nad : " xpelah, tawakkal jek. nak xnak kena try bawak gak ", saya cecepat ngk Aisya.
Pn Nad : " Leh eh Aisya, mama ni. Jgn nagis eak, Allah ade ", sy tersenyum memujuk.

Pas masuk UnisZA tu n pas drop her papa, sy terus beltkan my daughter. doa banyak² n sepanjang jalan mengalunkan zikir. takut weh. Meter 60 jek sejam (dah kira laju ker? hehe)...

siap nyanyi², siap 'i want nobody, nobody but u',then
Aisya clap² gitu.

tiba satu selekoh. jeng². tggl lebih kurang 10 - 15 minit lagi mau tiba sy nyer kantor, tetiba
Aisya hulur kedua² tgn mohon di ambil. Alamak... sudahhh. Dia dah start enjin pertama. uhuk...uhuk...uhuk... saya try lagi tarik perhatian dia bg bermacam menda. tapiiiiiiii, kalau Aisya dah start pegang 2 brg then ketuk be2ween each other, maknonyo, keboringan dlm dirinya sudah di tahap maksima.

Enjin kedua, semakin kuat tangisnya. No choice, sy stop my hubby car (coz my lovely myV pink enggak tiba lagi (buah berangan bleh? tui...)). kenapa saya stop?
Aisya nak menyusu. Buttttt...b4 that her papa dah kasik makan n sy pun dah kasik minum susu tau.Jgn sesekali bicara gue sebagai ibunya enggak kasik makan yaaa...

Then, saya wat keje giler. Menyusu sambil drive. N tetiba, stereng stuck coz tersepit ngan lengan anak saya. terus otomotik keta ke kiri. pergh, alhamdulillah, nobody behind me. n naseb gak everything under control. terus, saya pujuk her n ckp, kejap jek nak sampai umah umie (pangasuh). jap jek. saya xlehlah nengok anak nangis camtu skali. aiiii...xleh lah i.

ni nak blk ptg nih, camne nih. cuaca seakan mendung menanti raining. wish n pray for us yer. Mohon dipelihara dan dilindungi Allah jua hendak-Nya....

Jul 26, 2010

Ruang Khas utk My Lovely Followers

Uhuk...salam semua

Lame sgt xmengapdate. Last weekend, 3 days berturut² kena bertugas di urusetia Festival Gamelan Sedunia 2010 di Hotel 'Tengah Bandar' a.k.a Mid Town Hotel. hehe. Ponek sgt. ni x off coz bg peluang anak buah cuti dulu. Bleh ye puan nad.

Ok, refer our title entry, bg menghargai jasa anda memfollow saya even xsehebat n xsemeriah blog yg saya minat baca, at least adelah jugak saya mencuba utk mengeratkan lagi sila bersilaturahim sewaktu memblog. iye dok.

Maksudnya, sy akan create ruang khas untuk menayangkan blog mereka agar blog tersebut akan sentiasa dikunjungi utk tatapan dan menaikkan mata wang nuffnang mereka. hehe.

Pasal gamelan, nnt sy hupdate. Zzzzz...

Jul 18, 2010

What's Your G Contest - McDonalds

Salam n ni how ma...

Today... pe kate kita release tension jap ngan join the contest? B4 u oll join, why not vote 4 me first? hehe... tak ngabih² nak mempromotekan? xmalu tp ade aku kesah? hehe... Pernah dgr or nampak this contest? di bawah ini?


nak join u olls try search n just type sebagaimana yg tulisan purple di bawah. Xpun just click at link here http://www.facebook.com/My.McDonalds?v=app_4949752878



then bace segala arahan n klik JOIN NOW. hah, mudah kan. Then klik ENTER sebagaimana image di bawah


Then ikut segala arahan mereka ya. Pastu dah settle, nnt sudi²kan lah VOTE for me. hehe.Caranye senang sajok. U oll klik kat The Gallery tu then type nama saya kat ruang Search tuh... hehe... sudi²kanlah yek. Nanti saya dengan lapang dadanya akan mengundi jua utk anda. Cayalah. Hahaha.



u oll nmpk x saya di bawah skali paling kanan? hehe.

Senang cite just click here : V.O.T.E. hehe. Thank you so much my lovely readers n voters... Mwahhh...

Btw, saya sajek test market nak tau samada senang ke idok join nyer. Alhamdulillah senang n make sure u oll ade gmbo dan / or video yg dirakamkan bersama GCB (Gorgeous Chicken Burger) coz ade 5% di situ. Senarai permarkahan yg lain sila ke link ini http://apps.facebook.com/mcdwhatsyourg/whatstheg.php...

All the best guys n feel free to vote for me. Thank you darling...heheh.

Jul 15, 2010

Baju Untuk Dijual


Aha... Di atas sudah jelas lagi terang adalah baju untuk dijual dan bukan utk diperagakan yer. Sesiapa giler pink, blehlah explore n jeling menjeling.

Jenis : Kurung Moden
Saiz : 42 (Saiz L)
Jenis Kain : Chiffon n siap di lining
Kain : Kembang Payung
Harga : RM 100 termasuk postage (boleh nego (dirunding))

p/s : sesapa berminat leh tinggalkan comment

Jul 14, 2010

JANGAN BIARKAN TIDUR MALAM ANDA DISELUBUNGI MISTERIII.........

EEEEEEEEEEEEEE...geram ok. Sgt geram tau nyah. Ok, on sunday, Umi a.k.a pengasuh my daughter bgtau Qisya mcm nak demam time saya jemput dia blk. Tu pun, her daughter told her yg kaki Qisya mcm panas sket. Ok fine. Dengar jek, saya terus cuak. Sgt takut bila anak kecil diserang fever. Pe yg jelas dibenak saya, saya sgt takut anak kecil demam kuat n temperature naik mendadak. Nak² time awal pagi n nak menjelang subuh tuh. Sgt panic.

Btw, alhamdulillah,
Qisya ok. Tetapi... ade tetapinyer...iye ade tapinya anak²... Ahad malam...bermula segalanya. Dekat maghrib, Qisya akan start merengek. Dia menangis seakan ternampak sumthing. Berair di kelopak mata. Celik pun xnak. Manyak 'mental' itu menda tau. Haiya... skt gua punye hati maaa... Saya bg susu, Qisya xnak. Tiap kali demam, Qisya pasti kena 'tegur'. Paling sadis, Qisya langsung xnak peluk saya, as mamanya. Bila papanye sua kat saya pun, Qisya siap pusing 90 darjah, kata kau...uwaaaaaa. Xnakkkkkkk... (owww... woit... menda mental, hang menyorok kat blakang aku eak...dan² main cak² ngan my daughter yer...cait.)

Malam td, sekali lagi tragedi malam semalam berlaku. setiap jam 12 am, akan terjadi sekali, baru je nak lelap, kol 130 pagi,
Qisya menangis lagi, jam 2.30 pagi, ayakkkkkk...one more again, kat kol 3 to 4 am, Qisya merengek perlahan, pe yg pasti setiap kali merengek, setiap kali itulah, dia akan terus mara mengadap papanye. Mula tu, kitorng tido kat hall coz dlm bilik sedikit sauna kan. hampir berminggu dah tido kat hall, so, semalam, decide tido dlm bilik. Alhamdulillah, Qisya ok. Dan alhamdulillah jugak, dengan kuasa Allah, selepas saya suggest kat papanye mtk dia sapukan air zam-zam (yang didatangkan khas dr Mekah time mama saya pulang dari mengerjakan umrah hari tuh) di wajah Qisya (sapu dari bawah wajah sehingga ke ubun² anak), selang beberapa saat, Qisya senyap. Dan alhamdulillah, dia tido. b4 12 am tuh, if xsilap, saya dah mtk tlg papanye sediakan air zam-zam, bagi Qisya minum then dia tido. Pastu kol 130 tulah Qisya start blk.

b4 masuk bilik nak tido tuh n after sapukan air zam-zam ke wajah
Qisya tuh (time tu saya yg dukung Qisya), papanye ke hall depan yg dikhaskan utk tetamu ye anak². Entah pe papanye buat, sy xsure. then, kami tido, make sure b4 sleep tuh, pastikan parents² semua berwudhuk yer.

Esoknya...

Time nak g kerja, terbangun sgt lewat. hehe. dalam kereta. alhamdulillah Qisya nyer demam dah kebah. We all berbual as usual.

" Semalam, abg wat pe kat hall depan, abg x azankan ke? ", soal saya. Oh ye, even peristiwa di atas berlaku di kediaman kami, di Kuala Terengganu, n saya adalah org jati negeri tersebut, saya tidak berbahasa Terengganu kerana, my hubby enggak pahem coz dia ipoh mali, ipoh, ipoh mali...hehe. Harap paklum.
" Kat hall depan tu ker? Aha, tgh azanlah tuh, kenapa? ". Saya dok terpikir sejenak. Biar betik dia ni azan dalam keadaan macam tuh. Guest what? Keadaan camne. Haha.
" Yeke abg azan? ", tanya saya penuh curius.
" La, iye. Kenapanye ", my hubby terus drive smooth.
" Pakai short, azan? ", haha. Sy tergelak kecil. Agak² nyelahkan, sure menda 'mental' tuh tergelak sakan tgk hubby saya dalam keadaan mcm tuh. My hubby hanya tergelak cuma.

For sure dalam keadaan yg agak kemisterian, nak berfikir secara logikal pun, xberkesempatan coz esoknye kerja, jadik nak berfikir secara pantas pun agak kelam kelibut. Ape yang terlintas, terus terlaksana. Pe yg boleh, kita bertawakkal pada Allah, Yang Maha Esa, pohon dilindungi daripada gangguan syaitan dan iblis yang direjam. Amiinnn... Wallahualam...

Jul 8, 2010

De iDealist Shawl Crazy Contest

nnt sy update...ade hal...wakaka

Entry dlm dialek Terengganu khas utk Pencarian De iDealist Shawl Crazy Contest


aha...salam u olss...
sory...br nak berupdate bagai... pe kate saya type in Terengganu dialect? can aaa...

awok seme ingak dok, adakang enteri hok lepas hoh, hok saye letok gambo ni gok eh... ingak dok? owohhh...ce sekrol tah ke bawah nuh, adekang? ce, acu, terai, test gok tgk bowoh nuh... hah...kang ade, dok cayeee.

gini nok kabo beri. benornyer, hok milik gambo tersebuk adelah, adik saye hok nombo 3. saye ah suh dia n 2 org adik saye lagi join contest neh. hah, mende? tanye saye, bakpe dok join etek? owoh, malu ke orang ehhhhhhh... tua doh ekpong, tahung depang masuk going 30 doh...huduh jenih weh... hahah. mung pahang dok mende saye ngoyak neh? berat nanang doh... kekgi saya teranselet neh.

doh pepeha pun, sape yg rela hati nok ngundi beliau silalah mengkelik button 'like' neh. pe salohnye beramal sedekoh klik etek. ni nok bayor sokmo baru nok kelik. neh...neh...neh... hah, kang comey tuh wat keje seikhlas hati. ni do'oh sgt nak kena upoh baru nak buak... susoh enggoh mung nih semer. btw (dang lagi speaking org puteh), time kasih banyok ah sesape hok sudi ngundi owh neh... address beliau adalah...http://www.facebook.com/missqaseh#!/photo.php?pid=81110&id=100001182101674

Maksud entry sebenar di atas adalah...

anda semua ingat tak, entry yang lepas yg saya ade tempek gambar sebagaimana di atas b4 this? ingat x? alah, cuba scroll ke bawah, lihat, adakan? acu, try, test tgk bawah tuh... hah...kan ada, xpercayeee.

kisahnya begini saya nak bagitau. sebenarnya, hak milik gambar tersebut adalah, adik saya yang nombor 3. sayalah yg suggest dia n 2 org adik saya lagi join contest nih. hah, apadia? u oll tanye saya, kenapa saya xjoin sekali? alah, malulah i kat korang semua... dah tua dah pun, tahun depan going 30 dah...buruk bebenor ehhh.. hahah. anda faham x apa yang saya merepek raban neh? habislah (berat nanang doh)... jap g saya translate kan yer.

so, whatever is, sesiapa yg rela hati hendak mengundi beliau silalah mengkelik button 'like' neh. apa salahnya beramal sedekah untuk klik jugak kan. ni x, nak berbayar baru sudi nak klik. so sudilah kiranya, tuan hamba mengklik neh...neh...neh... hah, kan cantik tuh buat keje seikhlas hati. ni...over (do'oh) sgt nak kena kasik upah baru nak buat... payah btol lah korang neh...heheh. btw (sempat lagi (dang lagi) speaking org puteh), time kasih banyak2 alh kepada sesiape yang sudi mengundi ye... address beliau adalah...http://www.facebook.com/missqaseh#!/photo.php?pid=81110&id=100001182101674

p/s : agak2, okeh x kalau saya buat contest menterjemah ke dialek Terengganu utk entry akan datang? jeng2...sape sokong, angkat tangannnnnnnnn


Surefire Ways to Turn OFF Your Teen

By GALTime.com Parenting Pro Michele Borba, Ed.,D.

Talking with an adolescent can be like walking through a minefield. At any moment you could be asking what you thought was a simple, sincere question only to find it triggering an explosive response. You know that communication keeps you connected to your child, but it often seems to backfire because of the type of questions asked.

Research proves our instincts: The number one antidote to risky-kid behavior is a strong relationship with a parent. Believe it or not our kids even like us and want us in their lives! (Really!!!!) A recent Girl Scout of America survey found that tween girls want their moms even more involved in their lives.

The trick is how to stay involved the right way so we don’t turn them off, they do want to come to us and we can be a sounding board to help them wade through tough issues. Watch out! The biggest turn off (according to tweens and teens) is often how we pose our questions.

questionmark

7 Deadly Questions to Never Ask an Adolescent (Unless you want a guaranteed turn off)

Here are seven things you should avoid asking an adolescent because they are guaranteed to be big “turn offs.” Learn how to pose those trickier questions another way so you’re more likely to get a better response from your kid (or at least keep her standing in the same room with you).


DEADLY QUESTION 1: “So, how was your day?”

Trite, generic, remarks like “Did you have fun last night?” and “How was school?” don’t go over with tweens. They say they see them as “insincere” and “so-o-o predictable.” “Watch—My Mom is going to ask, “How was your day?” She always does.” Tweens put those comments at the top of their annoying list. Besides you’ll get nothing more than a “FINE” response from your kid.


DEADLY QUESTION 2: “Why didn’t you tell the kid to leave you alone????”

Bullying peaks during the tween years and is escalating and far more vicious. Reports say one in three tweens are involved in bullying either as a victim or bully. Tactics include: social exclusion, racial, verbal, sexual or emotional abuse, relational aggression, or electronic bullying (cell phones, websites, pagers or email). Research shows tweens often don’t tell their parents that they are being victimized for fear of retaliation and humiliation, or that you’ll say, “Tell the kid to leave you alone!” (Which they say is the worst advice you can give. A tween often cannot fend for herself and needs help in figuring out safety options and strategies to defend herself. In fact, bullying is a repeated pattern of willful cruelty. Bullies do not go away and generally continue to target victims, which can cause severe emotional ramifications.



teenmodels


DEADLY QUESTION 3: “What was she wearing?”

Materialism is huge with the tween set and is mounting. Marketers are tailoring the tween-aged kid. This is also a time when tweens are forming identities and are most impressionable. Tween-aged kids are most likely to believe that their clothes and brands describe who they are and define their peer status and it also impacts their professional goals (75 percent of 8 to 12 year-olds desire to be rich). More US kids than anywhere in the world believe that their clothes and brands describe who they are and define their social status. Preteens with lower self-esteem value possessions significantly more than children with higher self-esteem.


DEADLY QUESTION 4: “Why are you sooooo sensitive?”

Puberty is a period of intense hormonal changes. In fact, more changes are going on in your tween’s body than at any other time in their life and those changes are now occurring at younger ages! New research shows that the area of the brain that regulates emotions is still developing in tweens and teens. So, expect those mood swings and extremes. But also expect your tween to be “very touchy” and sensitive. Hint: Don’t tease–they will take it personally. And never tease or discipline your kid in front of a peer. You’re guaranteed to get big time resistance and a turn-off.


DEADLY QUESTION 5: “Why did you do that?” (Even worse: “What were you thinking?”)

Expect your tween to be a bit impulsive and act a little crazy. Neuro-imaging confirms that their pre-frontal cortex is still developing – the exact place where decision-making and impulse regulations are forming. Tweens may not always know the reasons behind their actions. And that’s one reason they may have that blank look when you ask, “Why did you do that?”

DEADLY QUESTION 6: “Why didn’t you just say no????”

The need to “fit in” is huge and peer pressure is huge. In fact, it will never be as strong. It’s tough to stand up to your peers, but even more so during these years. Tweens also say the worst advice their parents give is to “Just say no!” (Boys and Girls Club of America 2006 study of over 46,000 13 to 18 year-olds). Tweens say what the want from their parents are actual strategies to counter the pressure.


teenromance2


DEADLY QUESTION 7: “Why don’t you just get over it and move on?”

Peer relationships are critical and play a big part of an adolescents self-esteem. Tweens are discovering the “opposite sex” and have their first “crushes.” When there’s a friendship tiff or breakup with a “first love”, ah the anguish! Though the anguish may seem juvenile, don’t dismiss your kid’s hurt and tell her to “Get over it.” Their hurt is intense and real. (Remember way back. Did you get over it easily?) It may take a while for them to bounce back–especially during these years when one of their top concerns is “peer humiliation.” Not only are tweens concerned about their own pain, but what “all the other kids are saying.” And don’t dismiss boys! (Says the mom of three). Research shows they often have a tougher time bouncing back than girls.

Those are my top seven. What question did I miss? Pass them on so we keep our relationship open and strong with our kids.

sumber ihsan : http://shine.yahoo.com/channel/parenting/surefire-ways-to-turn-off-your-teen-1954428/

Jul 5, 2010

Cara-cara Memakai Tudung Dengan Betol

Teknik yg baik untuk si pemakai tudung... have fun to learn it...



video

JOM JOIN GIVE AWAY RUSIA & MESIR

Hari ini saya masih berkursus. B4 kursus flash neh start, as usual kenalah semak-menyemak blog hatiku dulu. 1st tgk follower n shout mix... wehhhhhhhhh...ade org jauh sudi menjengah blog sayalah... so touching... thank to kEYRi & AtiQaH. cantik blog mereka.


u oll nmpk tak pengunjung bernama keyri tuh

btw, saya ade menerima jemputan dr mereka untuk turut serta memeriahkan selection mereka dalam GIVE AWAY RUSIA & MESIR yang amat bermurah hati utk menghadiahkan Give Away kepada 10 blogger bertuah (adakah saya antara top 10 tersebut? arghhh...layakkah atau sekadar berperasaan perasan?...kakaka... sudah berasa begitu bertuah kerana dijemput untuk join selection neh... diva ke saya nak dijemput bagai? kakaka...blink² my eyes...terima kasih yer kEYRi & AtiQaH.)
Ni 1st time saya menjengah blog mereka. Idea menarik wat blog usahasama bersama. mengukuhkan lagi ikatan cinta antara benua (saya baru tahu ker??? ayokkk)...ewahhh... saya suke menjengah blog para perantau. minat membaca kisah para perantau di tempat orang. teringin pergi tp rezeki belum ade. Insya-Allah, akan tiba satu hari nnt.

erm, Give Away memberi pada blogger yang bertuah untuk membuat pilihan samada nak ole-ole tersebut didatangkan khas dr Rusia or Mesir? Anda rase? Nak from Rusia boleh? Kenapa saya pilih Rusia? jeng²... Kerana Rusia ialah negara terbesar di dunia dengan keluasan 17,075,400 km², meliputi hampir dua kali ganda kawasan negara kedua terbesar, Kanada. Rusia mempunyai penduduk ke-8 terbanyak di dunia. Rusia bersempadan dengan Norway, Finland, Estonia, Latvia, Lithuania, Poland, Belarus, Ukraine, Georgia, Azerbaijan, Kazakhstan, China, Mongolia dan Korea Utara (hasil google dr wikipedia...ececece...ade kena mengena ker)...

Last but not least, many thanks sudi menjenguk my blog n i wish both of u memperolehi keputusan yg cemerlang utk final exam yg lepas dan selamat pulang ke bumi Malaysia, tanah tumpah darahmu jua... 1 Malaysiaaaaaaaaaaa (tetibe...)... below adalah empunyer blog yg bermurah hati menganjurkan GIVE AWAY RUSIA & MESIR

ermmm...chakkkkkkkk... jom sesama join...


p/s : "Hye! Saya telah menyertai Jom Join Give Away Rusia & Mesir. Saya sertakan link entry ini (link entry anda) sebagai bukti penyertaan. Jika saya bertuah saya nak hadiah dari (RUSIA @ MESIR ) sebagai hadiah.TQ! (^^,).... jgn lupa tinggalkan komen anda di blog komen mereka tau... saya punyer adalah...

"Hye! Saya telah menyertai Jom Join Give Away Rusia & Mesir. Saya sertakan link entry ini (http://nuruldania.blogspot.com) sebagai bukti penyertaan. Jika saya bertuah saya nak hadiah dari RUSIA sebagai hadiah.TQ! (^^,)...ehe... tq u ollss...

Jul 4, 2010

Saya rindu netball dan akhirnyerrrrrrrrr...

Salam semua... pergh ikutkan mau sajerk saya cuti dr bekerja ini hari. Bila bangun, bdn menjadi sgt ponek. pe lagi bila tangan saya sedang senang menghayun 'bendera Jepun 'minggu ini. lalalalala...for sure seluruh body menjadi xlarat. Pagi sabtu begitu happening.

Saya mewakili team bunga tanjungggggggggg... putih berseri...harumnya bagai....(sila sambung...) untuk perlawanan netball 3 sebelah. saya mcm nak yg shoot tuh...koya sekejap tp pendek n lupa peraturan main. bila terang² org ckp 3 sebelah, GD jgn mengada nak shoot...ngekkk... gatey nak mengeshoot... GA plak teragak² nak masuk zon D, C plak get ready nak sambut bola kekalau pihak lawan terlepas. pepun gue njoyyyyyyyyyy... habeh seluruh sendi memerlukan minyak ensel... wakakaka.

Dek kerana sudah terang lg bersuluh team bunge tanjung menang awal, dengan secara otomatiksnye, semua anggota team tanjung menjadi pengadil secara bidan yg terjun katak. sorang kena jaga masa, sorang kena tiup wisel dan sorang lagi kena catit bola masuk jaring. saya yg main lintang pukang pun, bleh jd referee. main semborono jek metiup. pedulik happer aku. asal wisel tu berbunyik sudah. yg pasti, kaki jgn mengade nak menari sambil pegang bola ye anak²... wakakaka... team tanjung teruk kena belasah...0-5 ke 0-7... 2nd game 4-5... oklah tuh!!!...

sila renungkan rajah di bawah untuk tontonan... segala editing adalah hasil terbaik punyer dr Mr J...


Makluman Kepada DISTURBER yang gemar ANNOYING.

Penafian @ Pemberitahuan...

Makluman kepada semua

PEMBACA SETIA saya (kalau adalah. Hehe) n also my SILENT READER (yelah dah xboleh nak ganggu i guna anonymous kat commentkan, so terpaksalah DECIDE jd silent reader jek, huhu... so good luck too lah yer. Selagi rase panjang umur nak mengganggu hidup orang. OBSERVElah selagi MAMPU n jgn sampai bahankan saya. So, sure x takutkan jika diri anda xsempat pohon MAAF) n also yang menganggap diri kerdil saya ni sebagai MUSUH kepada diri anda sendiri, yang bahawasanya…

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di Bukan lagi Finger Note's - kini notapuan – nad Blog ini tidak boleh ditiru mahupun diplagiat, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada Tuan Empunyer Bukan lagi Finger Note's - kini notapuan - nad.

Juga dimaklumkan dan diperingatkan sekali lagi bahawa apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi seperti mencanang perkara yang tidak baik, buruk, memalukan, mengaibkan berkenaan perihal diri saya juga seluruh keluarga kaum kerabat saya di blog kepunyaan anda (termasuk laman sosial yang lain), sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik (media elektronik) termasuk di media massa, adalah melakukan suatu kesalahan, TINDAKAN BOLEH DIAMBIL mengikut akta

AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998. If terasa DIVA n BERKUASA sgt nak menganggu n mencuba sesuatu yang membuatkan saya tak akan sesekali menimbangtara untuk mengambil TINDAKAN terhadap anda, dipersilakan. If you are PLAYING FOR KEEPS, so, pleased. I will do a same thing. So, good luck!

Sesungguhnya, setiap gerak geri buruk anda yang cuba bersikap

PENGGANGGU boleh dikesan secara terus. Harap Maklum n beware.

\('c*)v :: Peace no war n

u ollsss.

AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

BAHAGIAN X - AM Bab 2 - Kesalahan Dan Penalti Tambahan

Seksyen 233. Penggunaan tidak wajar kemudahan rangkaian atau perkhidmatan rangkaian, dll.

(1) Seseorang yang—

(a) dengan menggunakan mana-mana kemudahan rangkaian atau perkhidmatan rangkaian atau perkhidmatan aplikasi secara sedar—

(i) membuat, mewujudkan atau meminta-minta; dan

(ii) memulakan penghantaran,

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau

(b) memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik,

adalah melakukan suatu kesalahan—

(2) Seseorang yang secara sedar—

(a) dengan menggunakan suatu perkhidmatan rangkaian atau perkhidmatan aplikasi memberikan apa-apa komunikasi lucah bagi maksud komersial kepada mana-mana orang; atau

(b) membenarkan suatu perkhidmatan rangkaian atau perkhidmatan aplikasi di bawah kawalan orang itu untuk digunakan bagi suatu aktiviti yang diperihalkan dalam perenggan (a),

adalah melakukan suatu kesalahan.

(3) Seseorang yang melakukan suatu kesalahan di bawah seksyen ini apabila disabitkan boleh didenda tidak melebihi lima puluh ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya dan hendaklah juga boleh didenda selanjutnya satu ribu ringgit bagi setiap hari kesalahan itu diteruskan selepas pensabitan.

sumber rujukan dari http://www.skmm.gov.my/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...