FEEL FREE TO CLICK MY NUFFNANG YER...TQVM :)

Apr 3, 2012

Rutin Semek Tekno : Kisah 2 - Bila Pendrive Write Protected

 As salam semua...

Hari ni hari Selasa kan. Berapa haribulan? Jap semek tengok kat taskbar. Ow ye, 3412. Santek kan date today (my towkey nyer daughter suka sgt sebut santekkkkkkkkkkk kan which mean is CANTIK).

Btw, hari ni semek nak kongsi sumthing yang semek suka.

Citenye bermula bila semek tengah check email, ef-B semek di samping mencari coding untuk upgrade portal opis kat semek kerja nilah. Tulah rutin pagi setiap hari semek. Awal pagi ye, nak masuk kol 10 ke atas, settlekan pe yang patot plak. Segala tugasan yang due date seakan menjerat diri.

Tengah syok dok menge'check' segala mak nenek email, opismate semek dok mengomel sensorang sambil tanya semek. Soalannya berbunyi " Pernah dok awak alami bila pendrive takleh format? atau dengan kate lain write protected?". Wah, camne nak jwb eak. Lupa plak samada semek pernah alami atau tidak. Maybe ade kot time study dulu. Solutionnya, semek beli baru or biar je terkubur pendrive tuh di satu tempat yang layak.


Kebetulan, mood semek today adalah sangat ok. Dan kebenaran kebetulan jugak semek sangat suka menyahut cabaran bila seseorang butuhkan bantuan apatah lagi cabaran daripada mereka yang tergolong, terdiri juga termaktub di dalam undang2 JANTAN yakni EGO. Golongan inilah selalu perlekehkan wanita tau. Hehe. Jgn marah.

Makanya, semek menjawab, " Ok, sabar ek. Jap doktor tlg cek pe yang patot ye, jap doktor cari solution ye. Haha ". Ayat sedikit menganjing a.k.a memperli kata ko. Si opismate ni dah wat muka seposen. Tak puas hati.Tambah tak puas hati, dia leh ckp, " If awok bleh settle, bijoklah (bijaklah which mean is terror lah bete)

Wokey ane, semek sahut cabaran ko.

So, semek pun searchinglah... Antaranya :-

Cara Pertama :-
 • Kita Tanya Tuan Putera at Putera.com
 • Just click here
 • Semek dah try tapi nothing pe jadi. 
 • If anda try, sila share eak.

Cara Kedua :-
 • Semek serching n google lagi n jumpa ini...
 • HP USB Disk Storage Format Tools.
 • Menda alah ni nak semek downloadkan
 • Maka, semek download lah kat sini 
 • Then semek download and save kat desktop
 • Tapi semek download je tak pernah cuba sebab mcm confusing.

Cara Ketiga :- • Ni semek test after dah boleh unprotected pen drive tu.
 • Korang leh try cara ni kalau ade pen drive yg takleh format.
 • Best, unik IT ni tau. Hehe.

Cara Keempat
 •  lepas tu, anda bolehlah RUN like this :-
 • b4 anda klik button RUN, masukkan pen drive yang bermasalah takleh nak format tadi atau dengan kata lain pen drive yang write protected.
 • pastu, boleh klik RUN
 • kalau tidak akan jadi macam di bawah
 • kalau pen drive yang anda masuk tuh bukan utk write protected, software ni tak jalan. (maafkan semek kalau semek silap sebab semek dah confuse antara software write protected dengan software utk hilangkan hidden file dlm pendrive even kita dah format banyak kali. hehe. sorry babe.)
 • tp rase mcm dah btol dah.
 • nnt akan kuar arahan samada kita bersetuju utk format atau tidak (lupa nak printscreen step time settle td sebab gila teruja kan bila dah jumpa solution how to settle this problem)
 • makanya, just click format. If, IF semek kata IF format tu mcm panjang berjanggut je amik masa nak settle, anda cabut balik pen drive anda and restart balik komp anda. Bukan komputer semek. 
 • seterusnya, RUN kan software tadi n automatik kuar arahan n klik jek Ok atau Yes. Automatik software ni akan format sendiri.
 • Zupzap, zupzap. SIAPPPPPPPPPPPPPPPPPPPP!
 • Insya-Allah, semek boleh, anda pasti lagi boleh. Mudah-mudahan. 
 • Jangan lupa share tau.
 • Nnt semek akan wat tutorial pasal nak delete hidden file dlm pendrive yang even dah format banyak kali tuh.
 • Tips nak tau pen drive write protected kita tengah automatik di format ialah :-

  • sila ke Mycomputer
  • akan kuar pic like below :-

  • u oll nampak tak arrow merah tuh? 
  • Jika b4 this pen drive ada nama anda, secara automatik, nama anda akan hilang dan BERTUKAR! ke REMOVABLE DISK. (K) tu just ignore kerana ianya merujuk lokasi usb anda berada. Semuanya depend pada komputer andalah
 • Bleh ek? 
 • Semoga berjaya.
 • If step semek silap, just leave it ur nice comment eak dear.

Chalow dulu...Yang benar, benar dan benar-benar, benar... 
♥♥♥ T.E.F.i.N ♥♥♥

Makluman Kepada DISTURBER yang gemar ANNOYING.

Penafian @ Pemberitahuan...

Makluman kepada semua

PEMBACA SETIA saya (kalau adalah. Hehe) n also my SILENT READER (yelah dah xboleh nak ganggu i guna anonymous kat commentkan, so terpaksalah DECIDE jd silent reader jek, huhu... so good luck too lah yer. Selagi rase panjang umur nak mengganggu hidup orang. OBSERVElah selagi MAMPU n jgn sampai bahankan saya. So, sure x takutkan jika diri anda xsempat pohon MAAF) n also yang menganggap diri kerdil saya ni sebagai MUSUH kepada diri anda sendiri, yang bahawasanya…

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di Bukan lagi Finger Note's - kini notapuan – nad Blog ini tidak boleh ditiru mahupun diplagiat, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada Tuan Empunyer Bukan lagi Finger Note's - kini notapuan - nad.

Juga dimaklumkan dan diperingatkan sekali lagi bahawa apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi seperti mencanang perkara yang tidak baik, buruk, memalukan, mengaibkan berkenaan perihal diri saya juga seluruh keluarga kaum kerabat saya di blog kepunyaan anda (termasuk laman sosial yang lain), sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik (media elektronik) termasuk di media massa, adalah melakukan suatu kesalahan, TINDAKAN BOLEH DIAMBIL mengikut akta

AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998. If terasa DIVA n BERKUASA sgt nak menganggu n mencuba sesuatu yang membuatkan saya tak akan sesekali menimbangtara untuk mengambil TINDAKAN terhadap anda, dipersilakan. If you are PLAYING FOR KEEPS, so, pleased. I will do a same thing. So, good luck!

Sesungguhnya, setiap gerak geri buruk anda yang cuba bersikap

PENGGANGGU boleh dikesan secara terus. Harap Maklum n beware.

\('c*)v :: Peace no war n

u ollsss.

AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

BAHAGIAN X - AM Bab 2 - Kesalahan Dan Penalti Tambahan

Seksyen 233. Penggunaan tidak wajar kemudahan rangkaian atau perkhidmatan rangkaian, dll.

(1) Seseorang yang—

(a) dengan menggunakan mana-mana kemudahan rangkaian atau perkhidmatan rangkaian atau perkhidmatan aplikasi secara sedar—

(i) membuat, mewujudkan atau meminta-minta; dan

(ii) memulakan penghantaran,

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau

(b) memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik,

adalah melakukan suatu kesalahan—

(2) Seseorang yang secara sedar—

(a) dengan menggunakan suatu perkhidmatan rangkaian atau perkhidmatan aplikasi memberikan apa-apa komunikasi lucah bagi maksud komersial kepada mana-mana orang; atau

(b) membenarkan suatu perkhidmatan rangkaian atau perkhidmatan aplikasi di bawah kawalan orang itu untuk digunakan bagi suatu aktiviti yang diperihalkan dalam perenggan (a),

adalah melakukan suatu kesalahan.

(3) Seseorang yang melakukan suatu kesalahan di bawah seksyen ini apabila disabitkan boleh didenda tidak melebihi lima puluh ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya dan hendaklah juga boleh didenda selanjutnya satu ribu ringgit bagi setiap hari kesalahan itu diteruskan selepas pensabitan.

sumber rujukan dari http://www.skmm.gov.my/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...