FEEL FREE TO CLICK MY NUFFNANG YER...TQVM :)

Dec 28, 2009

Di sebalik nama

hehe...salam semer...

actually aku tgh take mood to start my work...hehe lama kan nak take mood tu... at least kol 8 td aku dah start wat keje tau sket²...btol...(x baek main sumpah²)...

ok, merujuk kepada tajuk post entry kali ini adalah sgt jelas di situ ye anak²... hehe... (asyik gelak ajek)... sila refer kat seblah kiri my blog yer... if nak tau what the meaning of ur name...please refer this web neh http://name.crazyartzone.com/... selamat meng'explore' (really not suitable to use this statement to create the good essay...heheh)

need back to settle up my work...

Dec 24, 2009

My Testimoni by Kak Lin (Naluriwanita.com)



Salam Hijrah sempena bulan Muharram yang sangat mulia ini… Semoga segala penghijrahan yang dilakukan oleh anda tetap meletakkan Allah sentiasa dihadapan.. Sesungguhnya jika niat itu kerana Allah nescaya apa juga hasrat yang kita inginkan pastinya akan dikabulkan oleh Allah jua.. Ketahuilah oleh kamu “Bila Allah Makbulkan Doamu, Maka Dia Sangat Menyayangimu, Bila Dia Lambat Makbulkan Doamu, Maka Dia Ingin Mengujimu, Bila Dia Tidak Makbulkan Doamu, Maka Dia Merancang Sesuatu Yang Lebih Baik Untukmu… Sesungguhnya Berprasangka Baiklah KepadaNya… Dan sentiasa beringat bahawa setiap ujian yang diberi itu adalah kepada Insan yang benar benar terpilih untuk melaluinya… Insyallah pasti hati akan sentiasa tenang…



Mungkin ramai yang tertunggu-tunggu penulisan baru, dan mungkin ramai tertanya-tanya mengapa Kak Lin sepi tanpa berita.. Maaf di pinta andai kebelakangan ini sering sibuk memandangkan banyak tugasan yang perlu diselesaikan.. Namun Kak Lin yakin kepada semua pembaca setia blog naluriwanita.com, anda tetap setia menunggu segala post post baru dari Kak Lin..Terima kasih yang tidak terhingga kerana menghargai setiap bibit bibit ayat yang Kak Lin lontarkan..

Disini lahir lagi seorang Testimoni dari group naluriwanita.com. Nadia, merupakan seorang ibu kepada seorang cahaya mata.. Cahaya mata pertama nadia hanya dapat bertahan di dalam kandungan hanya 8 bulan sahaja..Namun berkat sabar akhirnya nadia mengandung lagi…Sepanjang tempoh kandungan itu berat nadia naik mendadak dari 75kg ke 103kg..Sepanjang mengandung kerunsingan yang amat sangat kerana takut takut berat ini tidak akan turun lagi…

Alhamdulilah selepas bersalin berat dapat juga turun ke angka 90kg… Kerisauan tetap juga terasa memandangkan tinggi Nadia hanya 157… Dengan dorogan hati yang kuat untuk menurunkan berat badan, Nadia ketemu blog naluriwanita.com dan terus ambil sedikit semangat dari Kak Lin, dan nekad untuk mencuba Jus Mate… Akhirnya dari 90kg Nadia sekarang telah mendapat berat 68kg dengan hanya memakan 6 kotak Jus Mate… Nadia telah berhenti pengguna Jus Mate hampir 2 bulan..nyata berat tidak naik semula…Insyallah Nadia akan sambung lagi Jus Mate untuk turunkan sedikit lagi berat idamannya iaitu 60kg…

Kak Lin berdoa semoga segala usaha yang Nadia lakukan akan memberikan yang terbaik… Sekali lagi Kak Lin amat terharu kerana sedikit semangat yang Kak Lin hulurkan mampu merubah penampilan Nadia sekarang… Terima kasih ya dik kerana menjadikan Kak Lin salah seorang Idola pada Nadia.. Sesungguhnya yang baik itu datang dari Allah dan yang buruk itu datang dari kesilapan Kak Lin jua..

Disini Kak Lin tampilkan 3 gambar Nadia.. Yang awalnya 90kg..yang ditengah itu 75kg..yang paling akhir gambar nadia sekaranga….68kg… Insyallah Kak Lin akan masukkan gambar Nadia lagi jika beratnya mencecah ke angka 60kg..Tungguuuu….

Sebarang pertanyaan tentang Jus Mate boleh hubungi Kak Lin 019-6217454 atau hubungi sendiri Nadia melalui YM (just click on icon YM ye).. Semoga anda juga akan seperti Kak Lin dan Nadia… Teruskan perjuangan dan jangan berhenti… :)

Tqvm Kak Lin, Kak Idah, Mas, Kak Mashita n semer warga Herbaprima n JM5... may Allah bless u... Amiinnn...

Nov 16, 2009

Let's cheer up the day.



Boss: Where were you born?
Sardar: India ..
Boss: which part?
Sardar: What 'which part'? Whole body was born in India .


Sardar were fixing a bomb in a car.
Sardar 1: What would you do if the bomb
explodes while fixing.
Sardar 2: Dont worry, I have one more.


Sardar: What is the name of your car?
Lady: I forgot the name, but is starts with 'T'.
Sardar: Oh, what a strange car, starts with Tea. All cars that I know start with petrol.


Sardar joined new job. 1st day he worked till late evening on the computer. Boss was happy and asked what you did till evening.
Sardar: Keyboard alphabets were not in order sir, so I made it sequencely..


Museum Administrator: U stupid..That's a 500-year-old statue u've broken!!
Sardar: Thanks God!!! I thought it was a new one..

At the scene of an accident a man was crying: O God!! I have lost my hand, oh!!
Sardar: Control yourself sir.. Don't cry.. See that man. he has lost his head. Is he crying?


Sardar: U cheated me.
Shopkeeper: No, I sold a good radio to u.
Sardar: Radio label shows Made in Japan but radio says this is ""All India Radio! """


NOW THE LAST TWO ULTIMATE :
In an interview, Interviewer: How does an electric motor run?
Sardar: Dhhuuuurrrrrrrrrr.....Dhhuuuurrrrrrrr......
Inteviewer Shouts: Stop it !!!!!
Sardar: Dhhuuuurrrrrr.. dhup dhup dhup dhup...... Stop ready sir..


Tourist: Whose skeleton is that?
Sardar: An old king's skeleton.
Tourist: Who's that smaller skeleton next to it?
Sardar: That was same king's skeleton when he was a child .

Nov 15, 2009

Nov 12, 2009

Gedebushhhhhhhhhhhhh...accident...

Kelmarin...aku sgt sebok...harus di situ menyebut " S.E.B.O.K "...ye anak²...koyal Key Ell...huhu...pagi aku g setup sumthing about my work @ sumwhere...so blk opis dah kat kol 1.05 minit...siap ingat masa lagi di situ...terus aku mintak tulun diorng drop aku kat baby i lah...u know...thanks yer diorang tu...(xperlu disebut disini...xmasuk exam)...

Masuk je ke rumah nanny anakku selepas bg salam yer...anakku, Aisya Qistina merengek n mcm nak mengamok n mcm sumthing xkena...nape neh...Uminye yakni pengasuhnye...memberitahu bhw anakku meragam coz nak susu...wahai pembaca di luar sana...kini anakku x lagi mahu meminum susu botol biarpun dipam berbotol²...please jgn buruk sangka terhadap pengasuh anakku yang sungguh baik...Alhamdulillah...terima kasih Allah kerana menemukan kami untuk kesejahteraan Aisya Qistina...

Berbalik pd story td ye...sedang enak anakku minum susu...hensetku berbunyi...

" Assalamualaikumm abang...", ucapku...
" Abang accidentlah yang...",
" Apa?", sedikit koyal mcm drama sinetron di situ...hahah...
" Katne, ngan ape, abang ok x? ", bertubi² persoalan keluar dr bibirku...pergh...mcm novel kanak² plak...

Boraknyer borak n settle pe yg patot, umi pd anakku menawarkan khidmat teponnyer utk menelefon bapakku utk meminta tulun coz i have no credit...hehethanks umi...chop!...adakah anakku merengek xpepasal coz peristiwa ini? ataupun ianya hanya suratan atau kebetulan?...mcm title lagu di situ...hehe

" Salam papa, mintak tulun, my hubby accident...leh dok papa tulun kat sekian²...",
citeku cemas... mau tau enggak apa bapak ku jawab?

" bleh je tp papa kan dok leh tgk org accident... " waaaaaaaaaaa...itu sudah dimaklum bahawa beliau akan pengsan n berpinar² matanya bila melihat kelibat blood...u know what i mean?...hehe...

So...at last...seme is settle down...sib baik bapak² polisi menyarankan hubbyku supaya cepat membuat report yg sepatutnya, b4 ade lawyer di luar sana mahu menghantar surat cinta...so report tersebut perlulah menceritakan cerita yang sebetulnya...n motif di sini, jgn kesiankan kat org yg selalu nak amik kesempatan kat kita even sudah terang lg bersuluh beliau bersalah...ade paham?

dah...its time to work...work...n work...nnt aku paste gambo eak...dadada...

Nov 11, 2009

Kejadian Manusia...syahdu n renungkan...



" Maha Besar Kuasa Allah s.w.t...."

Nov 9, 2009

Arghhhhhhhhhhhh...nape xtopup if stok dah habesss...

Aku frust lah...weekend br neh...aku mencari sumthing yg berbaloi-baloi for my diet... dr mall smpi small market aku cr...tp xdelah...rate² bila aku tanye...diorng angkat kening...mcm xpernah dgr n xpernah jumpa pe aku tanye...what the tuuutttttt eak... should be alertlah korang neh...

Yesterday, after work...aku ajak my hubby n my little princess g mencari. The 1st thing, aku mencari nestum for my baby...sikalang dia tak mo menyusu botol lah even aku dah pam berbotol²... Puting botol pon dah 5x tukar tau...haiya...camne mama nak travel jejauh neh sayang mama? heheh

So, pas aku menyelesaikan soal pemakanan anakku, aku terus mencari pe yg aku nak...alah...xde...ishhh...xleh jadik neh. so, aku try kenen suami aku...

" bang, jom kite g mall sebelah nak? jomlah... ", aku berkata dengan lembut...haha poyos...

" jomlah ", sepatah dia menjawab. muka nmpk mcm seposen jek tuh. terus aku psiko...
" xpelah kalau abg dah lapor, kita blk jelah ", nada ku maintain ye semek² n awang² di luar sana. heheh...

" xpelah, beli itu je kan? ", ujarnyer. lantas kami bergerak. gerak² gerabak...hahah...

sampai je aku terus mencari...hehe jumpa. tp advertisement jek...barangnyer mana...Arghhhhhhhhhhhh...nape xtopup if stok dah habesss...(itu tajuk entry aku for today yer...hehe)...

La...korang nak tau ke pe dia? ni haaa.........



Krunch your way to a healthier start.

It’s rude to eat with your mouth open. But it can be loud and fun with Munchy’s Krunch! Choose from the natural goodness of oats, to multigrain or vitamin packed sustenance for the health-conscious, we’ve combined the best of both worlds – tastiness and wholesomeness – into every Munchy’s Krunch cracker. It’s simply irresistible to eat this healthy snack with your mouth close. Now, it’s OK to Krunch anytime and you can give your jaws the much-needed workout with Munchy’s Krunch!


sedap wooooooooo...aku dulu elergik ngan oat leh plak makan pure oat tuh...pe lagi biskut neh...nikmat Allahkan? aku suka yg blackcurrant & strawberry...nak try yg chuncky hazelnut n dark chocolate tp tulah...non stock...baeeeeeeekkkkkkkkk utk diet...huhu...

Nov 2, 2009

Sape leh tolong aku...

Aku busan sudah...BUSAN you know what the meaning of BUSAN?...i am busan my office condition, circumstances n setime dengannyer... i need a new job...help meeeeeeeee...haha (ape, ingat senang ke nak cr keje skrang? )

BTW...what the problem is... aku dah xtau what the best i should do... report dah buat, keje dah buat...pe lagi xkena neh? nak terbaik sokmo...pe kate wat sendiri...sure BAEEEEEEEEEEEEEEKKKKKKKKK punye nyahhhh...

If nak tau even korang xnak tau...semalam saat permulaan tido aku diganggu oleh bayangan seseorang yg owez mencari pasal ngan aku di opis...shioooooootttttttt seh...

nak tau saper? hehe...dia adalah bantal golek...hahaha

Ahhh...persetankan...apa yg penting...KERJASAMA!!! hahaha (aku dah giler separuh...)

Oct 26, 2009

I like...

Hatin' On The Club Lyrics

Now this will be the last time you did me wrong
No more laying up in your arms
No calling, saying you want me back
I'm packing my bags, what you think about that?

I stayed at home like a good girl do
But tonight baby you got me sad and blue
I just heard about the girl in your car, yall kissing at the bar
Got me crying

[Chorus:]
Oh, you got me hatin' on the club
'Cause you took my love
Oh you took my love
Now you got me like whoahhh(why..)
You got me hatin' on the club(why..)
You took my love(why..)
Why'd you have to take my love(why..)
Whoahh...

And you can be mad at me all you want
I ain't coming in, I'll be waiting out front
Coming out the door with your girlfriend
You did me wrong boy tell me where our love went

I stayed at home like a good girl do
But tonight baby you got me sad and blue
I just heard about the girl in your car, yall kissing at the bar
Got me crying

[Chorus:]
Oh, you got me hatin' on the club
'Cause you took my love
Oh you took my love
Now you got me like whoahhh(why..)
You got me hatin' on the club(why..)
You took my love(why..)
Why'd you have to take my love(why..)
Whoahh...

Now this is the sound of a broken heart
There's only one reason why we're apart
She never woulda made it to your car
If it wasn't for the club,I'd still have my love(I'd still have my love)
We would still have us(We would still have us)
I'd still have my love(I'd still have my love)
We would still have us

But now we're like whoah

Oh, you got me hatin' on the club
You took my love
Oh you took my love

You got her hatin
Boy you got her hatin on the (A)
You got her hatin
Boy you got her hatin on the (A)
You got her hatin
Boy you got her hatin on the club, club, club, club
(Fades)

Badmood

nop in the mood? kenape? haha...lantaklah korang...asalkan keje aku siap n beres udah...

Oct 6, 2009

Bz sket lening

Salam semer...
lama dah x update. sgt bz sekarang. Pas raya tetiba mood keje menjadi². Alhamdulillah lah kan? hehe. ni curik masa utk update with new entry. Insya-Allah, early on this December, hopefully my dream will be come true... but tungguuuuuuuuu...

Ok my dear...got to go. But...rasenye blom terlambat untuk mengucapkan Salam Lebaran dan Maaf, Zahir dan batin buat semua...

Sep 2, 2009

Boy or Gurl... Usaha dan Tawakkal Pada Yang Maha Esa

by http://aizurahan.blogspot.com

Untuk mencuba anak lelaki, ikuti garis panduan berikut:1. Makanan yang asid seperti buah-buahan limau, nanas, mangga, cuka, minuman gas perlu dijauhkan selama 2 bulan sebelum mencuba. Makanan laut adalah digalakkan, zat-zat logam kalsium dan magnesium juga diperlukan.2. Persetubuhan pada waktu subur iaitu pada hari penetasan telur isteri ( ovulation) adalah penting. Untuk mengetahui tentang kaedah-kaedah mengesan waktu penetasan telor, sila rujuk laman 'Kesuburan dan Kemandulan'.3. Menukarkan cecairan faraj kepada beralkali dengan melakukan 'douching' atau basuh dalam faraj dengan satu alat khas. 20 ml. Air bikarbonet dimasukkan kedalam faraj lebih kurang 2 jam sebelum mengadakan persetubuhan. Cecair bikarbonet (sodium bicarbonate ) boleh dibeli dari farmasi.4. Kaedah suntikan benih lelaki ( artificial insemination) setelah air mani suami menjalani proses 'layering', atau menjalani rawatan bayi tabung uji (IVF) dan dipilih embryo yang telah disahkan lelaki untuk dimasukkan kedalam rahim. Kedua-dua kaedah tersebut tidak dibolehkan jika hanya untuk tujuan mendapatkan anak lelaki. Tetapi diperbolehkan jika sabit ada penyakit baka bila melahirkan anak perempuan.Merancang anak perempuanKaedah-kaedah yang digunakan adalah sama dari segi prinsipnya.

Untuk mencuba anak perempuan Ikutilah garis panduan berikut;1. Digalakkan memakan makanan yang berasid seperti limau, asam , nenas, cuka, air minuman bergas dan lain lain. Pantang memakan makanan laut.2. Persetubuhan dilakukan sebelum penetasan telur isteri (ovulation). Jangan bersetubuh selama 5 hari mulai dari hari 'ovulation' yang boleh dikesan dengan ujian-ujian subur. Sila rujuk laman 'Kesuburan dan Kemandulan'3. Melakukan 'douching' dengan menggunakan cecair asid (very dilute lactacyd) 2 jam sebelum persetubuhan dilakukan.


Kita hanya merancang, Allah swt yang akan menetukan. Allah yang memberi rezeki kepada maanusia dan setiap pemberian Allah kita terima dengan syukur Alhamdulillah, dan ia mengandungi hikmat dan nikmat yang tertentu.

Jul 6, 2009

Salam semer


Eceli since 2 days ni, aku ngantok sgt... nak kate penat tak sgt. keje banyak kot. thats y lama dah tak tukar entry neh. sori ya pak elpanji. keje menimbun kat opis. kan tak pepasal ade sumone bunyik, keje banyak tp sebok ngan blog. sape tau kan. nama lagi manusia. ade mulut bukannye nak tegur lelok ye dok. siap heboh satu malaya lagi.

Btw, i ade tlg kawan jual sumthing. One Drop Perfumes. Harga promotion untuk set biasa is RM 38.00.

Set wanita ade 5 set - Hijau, Merah, Purple, Jingga n Putih (new punyer).
For Men ade 3 set - Biru, Oren n hitam (new punyerlah).

Lagi TERHANGAT DI PASARAN is Set Celebrities Special - Silver for Men n Pink for Woman. The price is RM 45.00

So, sesape yg berminat just let me know yer. Thank u so much. Email me k or ym me. tq so much. Zzzzz...

Jun 4, 2009

Sebab² bumbung stadium runtuh

Bengang! Argh!!!@# malunya bumbung stadium kita runtuh..



Mcm2 org kata. simen campur sagun dan kropok leko, tapi smlm satellite NASA bila di rujuk mndapati sbb2 runtuhun ni brlaku awal pagi kerana .. sila lihat bwh








Inilah bahana raksaksa rumoh kuning..

Jun 3, 2009

Stadium Roof Collapse

Malu ke? Surprise? or watever...

Kelmarin, tgh dok update website jabatan, masuk sorg staff dlm bilik aku. Bgtau yg stadium runtuh. its that true? main² je ni. Aku biarkan. Tapi that isu makin hangat. So, hubby aku contact aku menyatakan benda yang sama. Ermmm...bagi aku, aku tak terkejut sgt coz aku rasa memang peristiwa ini bakal terjadi tp aku tak targetlah sampai teruk tahap nih.

Pagi tadi aku terpanggil nak call channel radio neh. Aku takleh komen lebih² coz aku kena jaga reputasi aku... Itupun sebab otw nak g keje aku n hubby try singgah sekejap coz semalam tak sempat. Dah maghrib... So slamat menonton...

Jun 2, 2009

Rutin Harian dah Berubah



Alhamdulillah. Sejak bergelar mama nih, serta-merta rutin hidup aku berubah. Jam 5.30am aku dah bangun. Paling awal 4.30am. Itupun aku tido² ayam jek. Yelah risau Qisya kena gigit nyamuk or si semut kelam kabut mencari sarang especially si semut hitam tuh. Hayo...pening aku. So... pe aku buat seawal tu ialah...

5.30am
- wake up
- masuk dapo
- msk air utk lap Qisya
- wat bfast utk Papa Qisya (dlm waktu ni aku psg telinga kot Qisya nak susu)
- siapkan bekalan air msk n jus utk aku n Papa Qisya
- then g menyusu Qisya
- pastu mandi or lap je Qisya (lap coz nak elak paru² baby skt)
- Papa Qisya g mandi n solat dulu

6.30am
- aku plak bersiap

7.15am
- go to work
- send Qisya kat babysitter umi som nearby my office

7.45am
- smpi opis

1.15pm
- walking or tumpang kak ton (officemate)g jumpa Qisya for breastfeeding

2.00pm
- masuk opis back

5.15pm
- hbs keje
- walking or tumpang kak ton (officemate) to pick up Qisya
- tggu Papa Qisya dtg amik kitorg
- on the way to, singgah mana² paso beli sayo or watever tekak terasa nak mkn.

6.30pm
- sampai umah terus letak Qisya kat tilam (mujur umi som dah siap mandikan)
- bersihkan rumah like menyapu or something
- sementara Papa Qisya dokong Qisya
- bersiap nak memasak
- kalau Qisya merengek nak susu, aku kasik dulu then baru cook
- sambil msk sambil basuh kain (alhamdulillah Papa Qisya tlg sidai, angkt kain. tq papa...mwahhh)

7.30pm
- siap msk, aku mandi n solat semer
- siapkan dinner for Papa Qisya n temankan
- then rehat smbil menyusu

9.00pm
- solat isyak
- iron baju mana yg xsempat (selalunya dah siap iron utk seminggu. senang)
- kalau xpenat sgt, lipat kain smbl tgk tv

10.30pm
- siapkan beg n brg yang nak dibawak utk esok. kemaskan semua utk jimat time
- siap² utk tido n begitulah seterusnya hari demi hari ;).
- i'm happy to be a mama

" selamat menjadi ibu kepada mereka yang bakal bergelar ibu "

Jun 1, 2009

Love Story...enjoy this song...

We were both young when I first saw you
I close my eyes
And the flashback starts
I'm standing there
On a balcony of summer air

See the lights,
See the party the ball gowns
I see you make your way through the crowd
You say hello
Little did I know

That you were romeo you were throwing pebbles
And my daddy said stay away from juliet
And I was crying on the staircase
Begging you please don't go, and I said

Romeo take me somewhere we can be alone
I'll be waiting all there's left to do is run
You'll be the prince and I'll be the princess
It's a Love Story baby just say yes

So I sneak out to the garden to see you
We keep quite cause we're dead if they knew
So close your eyes
Escape this down for a little while
Cause you were romeo I was a scarlet letter
And my daddy said stay away from juliet
But you were everything to me
And I was begging you please don't go and I said

Romeo take me somewhere we can be alone
I'll be waiting all there's left to do is run
You'll be the prince I'll be the princess
It's a love story baby just say yes

Romeo save me, then try to tell me how to feel
This love is difficult, but it's real,
Don't be afraid
We'll Make it out of this mess
It's a love story baby just say yes, oh,

I got tired of waiting
Wondering if you would ever coming around
My faith in you was fading
When I met you on the outskirts to town I said

Romeo save me I've been feeling so alone
I keep waiting for you but you never come
Is this in my head, I don't know what to think
He knelt to the ground and pulled out a ring

And said

Marry me juliet you'll never have to be alone
I love you and that's all I really know
I talk to your dad go pick out a white dress
It's a love story baby just say yes

Oh, oh, oh

Oh, oh, oh, oh

Cause we were both young when I first saw you

Hepi Anniversary - June 2nd, 2007



Alhamdulillah...esok genap 2 tahun pernikahan aku dan suamiku. Hope berkekalan sehingga akhir hayat dan semoga sentiasa di bawah lindungan-Nya...Amiinnn...

Ya Allah terima kasih di atas kurniaan mu...Aisya Qistina. Semoga Aisya Qistina menjadi insan solehah, bijak pandai dalam membezakan buruk dan baik, tahu menghormati insan yang lebih tua dan mengasihi yang lebih muda. Jauhkanlah berprasangka, berprejudis dan bersifat paranoid terhadap insan lain mahupun diri sendiri dan semoga senantiasa berada di bawah lindungan Allah Yang Maha Esa... Mohon dijauhi perkara yang tidak diingini berlaku ke atas amanahMu... yakni Aisya Qistina binti Azwa... Robbana atina fiddunia hasanah, wa fil akhiroti hasanah waqina azaban nar... Ya Allah, Ya Rahman, Ya Rahim...Amiinnn Ya Rabbal Alamin...

Susu Ibu dan Kandungan Susu Formula


Bayi terutamanya yang baru lahir memerlukan jumlah tenaga, protin, karbohidrat, lemak, elektrolit, mineral dan vitamin yang khusus. Ini dibekalkan dalam kadar yang tepat dan seimbang oleh susu ibu, dengan tambahan antibodi yang penting untuk bayi melawan jangkitan sepanjang bulan-bulan awal kehidupannya. Susu ibu dicipta khusus untuk bayi, manakala penyusuan selain daripada ini mengandungi kurang bahan-bahan yang terdapat dalam susu ibu. Daripada 200 elemen yang dikenalpasti dalam susu manusia yang kompleks ini, hanya 30 sahaja yang dapat dihasilkan di dalam susu formula.

May 28, 2009

Program sedang bermula

Ahad 24 Mei 2009, aku memulakan tugasku yang bnyk terbengkalai setelah 2 bulan aku berpantang. Masuk je keje, selain bertanyakan tentang keadaan Aisya Qistina (anak kami), of course soalan kedua tercetus tentang perubahan fizikalku yang seakan tidak berubah. Herm... dugaan. Bukannya aku tak berpantang. Sudah n mengikut prosedur sebagaimana wanita lain berpantang tp nak buat camnekan.

Bila aku kata aku tgh nak berdiet diorng siap ckp, tak payah diet kalau dah badan memang besar mcm tuh. Takkan turun² dahnyer. Pehal plak kan. Then bila aku taknak mkn diorng ajak mkn, dah kenyang nak wat camner. Mana mau sumbat lagi. Aku makan pun sama jek. Takdelah melantak mcm bigfoot melantak kan. Huh...takpe. Aku amik ni sebagai cabaran. Aku target at least aku dpt turun smpi fizikal aku menampakkan perubahan pada diorng sebelum lebaran menjelang. TUNGGULAH... Hanya suami aku yang memahami n memberi support sepenuhnya untuk aku mencapai target aku termasuk rakan² 'baru' aku. Hehe... Insya-Allah bila dah berjaya, aku akan bagitahu siapa rakan² 'baru' aku tuh... amiinnn... Hopefully tercapai n berjayalah dengan izin Allah dan restu dari-Nya...demi suami tercinta...

May 27, 2009

May 24, 2009

Haiya

herm...napelah orang lain lepas berpantang badan kurus mcm anak dara, tapi aku mcm tong. haiya...nape eak. tgh menyusu badan gak tp xnak gak dia menurun. hampeh tol...tulun...

Hope esok smpi

Hope, pe aku hajati tercapai. n hope gak 'benda' tu sampi sok

May 22, 2009

Transformasi


Salam semer
Aku rasa aku perlu transformasilah... maybe start by this week. Hope it will be done b4 lebaran. Hope sangat.

Aku buat seme ni pun for my lovely hubby. n my family. tak sabar rasenye. Dengan izin Allah, diharap transformasi aku berjaya.

May 10, 2009

Bertarung Nyawa

Alhamdulillah...aku telah disahkan mengandung. Mulanya aku confuse. Hampir 5x aku buat pregnancy test sendiri. Kali pertama mcm kabur-kabur. Kali kedua mcm meyakinkan. Kali ketiga mcm jelas. Masuk kali keempat aku test, tak puas hati aku g klinik. Bila wat urine test memang sah aku pregnant. Alhamdulillah.

Awal pregnant, aku jd lembik. Tak larat nak masak, kemas umah n takleh bau semua jenis masakan. Semua keje umah my hubby settle. Tapi mujur sebulan dua jek. Lepas tu aku kembali aktif tp tak mcm biasa. Kali ni, aku mcm nak hubby aku owez dicc. Manja terlebih pun ada, mengada jgn ckplah. Berbeza pregnant kali pertama, aku rajin yg teramat, tegas, garang. Maybe time tu aku mengandung kan anak lelaki. Tapi Allah lebih menyayanginya. Dah setahun lebih arwah Muhammad Amali Darwisy pergi meninggalkan kami. Al-Fatihah...Amiinnn...

Kini, kami dikurniakan seorang puteri yg comel. Aisya Qistina binti Azwa. Saat beberapa minggu menunggu kelahirannya, aku telah dimasukkan ke hospital. Kandungan kali ini amat ku titik beratkan. Sehingga, 3x aku dimasukkan ke wad gara-gara gastrik, kurang air dan unlike linking. Kali ketiga, aku terus ditahan selama seminggu sehingga bersalin.

Sepanjang berada di wad, boleh dikatakan semua wad untuk ibu bakal bersalin aku rasai. Dari wad 3rd Class sampailah 1st Class... hehe. Aku lebih comfort dengan ward 3rd n 1st Class. Para nurse kepala gila2 dan mudah memberi bantuan, nasihat dan petua. 2nd Class okaylah tp seakan tak user friendly. Para doktor bagus dan beres. Specialist lagi berhemah dan layanan baek punyer n xbias. Aku rasa hospital gomen pun better like private. Btw, thanks to all staffnurse, guard n doctors at HSNZ...

Bagi mengelakkan sbrg risiko yg x diingini (memandangkn aku dah ada history kematian bayi), hampir setiap hari, doktor bertugas membuka jalan bg mempercepatkan proses bersalin. Lain doktor, lain cara dan perit ketika berlakunya proses tersebut tp aku redha. Hari pertama hingga ketiga, sebnyk 3cm telah dibuka namun kontraksinya masih blom terasa.

Keesokkanya, aku berasa bosan. Nak hilangkan kebosanan yg melanda, aku layan pimaipimaitangtu di bilik tv. Selang beberapa minit, seorg kakak yang hampir berbulan dok hospital dtg join sama. Time aku rasa semacam. Maybe perasaan je kot. Boleh dikatakan selang 5 minit kontraksi tersebut berlaku. Aku siap gelak tak ingat dunia time kakak tu wat lawak.

Nnt saya sambungkan eak...cite ni actually dah lama terperap tp hr ni br tergerak nak update... bersawang dah pun...ehikkk...

May 2, 2009

Tempias OIAM Grand Finale...

Pergh...salam semer...
ade tgk OIAM Grand Finale?...hehe...one week b4 that, aku ade suggest my hubby utk vote supaya kali ni ketiga2 artist leh ke final. Alhamdulillah, semua can. hehe. hilang akal ke apa aku. tak pernah dibuat oleh aku b4 this.

jgn xtau wei, aku selama ni tak suka sgt ngan reality programme neh tetiba jek boleh vote utk sorg artist neh. T.O.M.O.K = TOMOK. ntah ape yg membuatkan aku leh vote utk dia. tp pepun aku suka tgk sumone yg ade inisiatif utk memajukan diri like him. mean takde istilah 'TAK SEMPAT' or 'TAK RETI' dlm hidup.

few ago, aku just mcm pelik nape teenagers leh minat ngan Tomok New Boyz neh. especially gurls. semalam aku tgk performance dia. wah...memang difference between esther n aweera (mcm bagus jek...ehe...woops...jgn mare gurls out there). b4 show, aku tgk fan tomok lebih ramai dr esther n aweera tp nape rating tomok rendah eak. haaa...politik eak...hehe... watever is my hubby pun vote tau.

btw, aku enggak nyangka yg Tomok is millonaire. hehe. pepun congrates to him. semoga kekal cemerlang n tak payahlah change ur name coz without TOMOK new boyz, tomok takkan jd mcm ni kot. pepandai je aku. tp best gak bila jd TOMOK INDRAWAN. mcm kayangan gitu...ehe...

Mar 2, 2009

Life Before and After Marriage

Marriage Life Before and After !


Before marriage.
Darling here.. darling there...
After marriage.
Baling here... baling there..



Before marriage.
I die for you. . .
After marriage.
'You die, up to you. '
Lagi lama married.
You want to die? I help you!



Before marriage.
You go anywhere. . I follow you.
After marriage. .
You go anywhere. . up to you .
Lagi lama married.
I go anywhere, better go without you!!



Before wedding
you are my heart, you are my love'
After wedding
'you get on my nerves. '



Before wedding
'you are sweet and kind just like Cinderella'
After wedding
'you are worse than godzila'



Before wedding
Roses are red, violets are blue. Like it or not, I'm stuck with you
After wedding
Roses are dead, I am blue. You get on my head, I will sue you



Before wedding
Every makan he brings you to Shangri-La
After wedding
You want to go, he says you wait-la



Before wedding
She looks like Anita Sarawak
After wedding
Don't know whether katak or biawak...hahaharun...

Feb 24, 2009

New MPV by PROTON

GAMBAR MPV KELUARAN PROTON TERBARU KINI SUDAH ADA DIJALAN RAYA

PRICE = RM 49 999

Ni betul-betul punya cerita...semasa kawan gi inspection kat Tangkak terjumpa MPV Proton yang bakal dikeluarkan pada tahun depan insyallah...tapi kawan bersyukur kerana dah lihat MPV tersebut....tapi sayang tak boleh nak gi dekat sangat sebab seberang jalan....

Dari apa yang kawan lihat MPV tersebut boleh dikata amat menarik....Ni gambar jarak dekat




Memang best ...
1. Rasanya mempunyai 7 atau 8 tempat duduk . Kalau AVANZA aderr 6 ajerr tempat duduk
2. Power stering
3. Spot rim cantik...tapi tak sempat nak ambik gambar
4. Multipurpose....macam-macam boleh digunakan untuk angkut barang dan orang..
5. Warna body yg dilihat hanya warna putih aja...rasanya warna lain ada kot!!!!



Ni gambar dari jauh...gambar keseluruhan MPV tersebut

Jan 8, 2009

Semoga Allah Hancurkan Rejim Yahudi Laknatullah!! Allahuakbar!!!

Wahai Saudara Islam Ku...

Anak ini mencuba untuk menyelamatkan Ibu nya yang
dalam keadaan kritikal.

Bayangkan apa yang sedang dipesan oleh Ibu nya sebelum dia menghembuskan nafas terakhir.

Bagaimana kah dalam keadaan kritikal perasaan anak ini dan apakah keadilan yang diharapkan akan membuka mata dunia?

Pejamkan mata Anda buat seketika serta bukakan hati sudah tentu kalau boleh Anda ingin menjadi sesaorang yang akan bangun dan membela nasibnya
.





Gambar 1







Gambar 2







Gambar 3







Gambar 4






"Ya Allah!! Sebagaimana Engkau Pernah menghantar burung-burung ababil menghancurkan tentera bergajah Musyrikin, maka kami memohon kepada mu Ya Allah....... . turunkan lah bantuan mu kali ini kepada orang orang Islam di Palestin, hancurkanlah rejim zionis..amin. ..."> >
(Lalu bacalah surah Al Fil / membayangkan kehancuran tentera Yahudi - dengan Izin Allah)

Surah al fil:






Lipat gandakan doa ini. Kirim kepada 7 orang rakan anda yang lain..
Maka 7 X 7 X 7 X 7 X 7 X 7 X 7 = 823453 orang akan berbuat berdoa,
kemudian 823453 X 7 = 5.8 juta orang...InsyaAllah akan ikut berdoa...


Jan 5, 2009

Remis

korang pernah mamam remis? aku pun tak pernah. pe lagi lala. bulan lepas, pagi jumaat if im not mistake, hubby aku ajak g cari remis kat area pantai setiu. aku lupa pantai ape. so, dia sebok dok mencari ngan opismate dia sementara aku dok ligat pikir camner nak masak remis neh sambil dok borak ngan wife opismate dia. dia kata tumis pun sedap. so aku pikir nyer pikir, aku teringat my hubby suka sumthing yang nak ditumis tuh bergoreng dulu. so aku goreng kunyit remis ni dulu then tumis mcm biasa. separuh aku bg kat mak n ayah aku. diorg tak makan. yang menjamah adik aku yg tengah n kelima a.k.a abg nasha n acik a.k.a ain. sedap ker?


ni dia remis tumis bila dah siap masak...

On weekend


Salam guys.....
lama tak mencorat-coret kat my blog. actually last weekend, my hubby teringin nak mamam lamb chop. tupun dia nmpk lamb mentah tuh kat mydin mall. aku start tergamam jap. tkt tak mampu nak buat. yelah takut tak jadi kan. so inilah hasilnyer...

Makluman Kepada DISTURBER yang gemar ANNOYING.

Penafian @ Pemberitahuan...

Makluman kepada semua

PEMBACA SETIA saya (kalau adalah. Hehe) n also my SILENT READER (yelah dah xboleh nak ganggu i guna anonymous kat commentkan, so terpaksalah DECIDE jd silent reader jek, huhu... so good luck too lah yer. Selagi rase panjang umur nak mengganggu hidup orang. OBSERVElah selagi MAMPU n jgn sampai bahankan saya. So, sure x takutkan jika diri anda xsempat pohon MAAF) n also yang menganggap diri kerdil saya ni sebagai MUSUH kepada diri anda sendiri, yang bahawasanya…

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di Bukan lagi Finger Note's - kini notapuan – nad Blog ini tidak boleh ditiru mahupun diplagiat, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada Tuan Empunyer Bukan lagi Finger Note's - kini notapuan - nad.

Juga dimaklumkan dan diperingatkan sekali lagi bahawa apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi seperti mencanang perkara yang tidak baik, buruk, memalukan, mengaibkan berkenaan perihal diri saya juga seluruh keluarga kaum kerabat saya di blog kepunyaan anda (termasuk laman sosial yang lain), sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik (media elektronik) termasuk di media massa, adalah melakukan suatu kesalahan, TINDAKAN BOLEH DIAMBIL mengikut akta

AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998. If terasa DIVA n BERKUASA sgt nak menganggu n mencuba sesuatu yang membuatkan saya tak akan sesekali menimbangtara untuk mengambil TINDAKAN terhadap anda, dipersilakan. If you are PLAYING FOR KEEPS, so, pleased. I will do a same thing. So, good luck!

Sesungguhnya, setiap gerak geri buruk anda yang cuba bersikap

PENGGANGGU boleh dikesan secara terus. Harap Maklum n beware.

\('c*)v :: Peace no war n

u ollsss.

AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

BAHAGIAN X - AM Bab 2 - Kesalahan Dan Penalti Tambahan

Seksyen 233. Penggunaan tidak wajar kemudahan rangkaian atau perkhidmatan rangkaian, dll.

(1) Seseorang yang—

(a) dengan menggunakan mana-mana kemudahan rangkaian atau perkhidmatan rangkaian atau perkhidmatan aplikasi secara sedar—

(i) membuat, mewujudkan atau meminta-minta; dan

(ii) memulakan penghantaran,

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau

(b) memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik,

adalah melakukan suatu kesalahan—

(2) Seseorang yang secara sedar—

(a) dengan menggunakan suatu perkhidmatan rangkaian atau perkhidmatan aplikasi memberikan apa-apa komunikasi lucah bagi maksud komersial kepada mana-mana orang; atau

(b) membenarkan suatu perkhidmatan rangkaian atau perkhidmatan aplikasi di bawah kawalan orang itu untuk digunakan bagi suatu aktiviti yang diperihalkan dalam perenggan (a),

adalah melakukan suatu kesalahan.

(3) Seseorang yang melakukan suatu kesalahan di bawah seksyen ini apabila disabitkan boleh didenda tidak melebihi lima puluh ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya dan hendaklah juga boleh didenda selanjutnya satu ribu ringgit bagi setiap hari kesalahan itu diteruskan selepas pensabitan.

sumber rujukan dari http://www.skmm.gov.my/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...