As salam uollssssssss,
Fuh, hampir seharian kelmarin meeting then sebelah petang ade meeting ad-hoc. Kedua² saya bertindak sebagai setiausaha dan saya jugalah yang membentang tentang isu dan taklimat yang berkaitan. Multitasking kata kau. Gagaga. Alhamdulillah apa yg saya blur before this dah nampak jalan. Senang nak settle semua.
Tapi, ada tapi tau, tension tu jangan ckplah, sampai hampir stress tp bila mengingatkan cerita pengalaman sorang vendor dengan peel workaholic dia yang ke situ sini, saya jd macam risau. Pesannya, dalam melaksanakan kerja pejabat, jangan terlalu stress n jgn pikir sampai bawa ke rumah. Silap haribulan jadi macam aku katanya. Minor stroke. Gulp!. Nauzubillah. Mujur sempat ke hospital. Kalau lambat, babailah katanya. Ade rezeki panjang umur lagi, alhamdulillah. Effectnya, beliau tak boleh bercakap, tak boleh bergerak, seakan hampir lumpuh. Ade ketulan darah beku di kepalanya. So, doktor bagi ubat untuk cairkan darah tersebut. Ade jugak saya bertanya, tak pernah berbekam ke, katanya pernah kat badan tapi kat kepala belum try. Best, ringan tubuh. Kita ni syukur kan setiap bulan keluar darah kotor tapi kekadang tu mau jugak try berbekam. Macam best. Kena cari yang bebetol pakar dalam kaedah berbekam. Silap haribulan leh jadi lain tau. So far, alhamdulillah n beliau masih di bawah pantauan doktor. Moga sembuh seperti sediakala, Aminnn. Takut weh. Mohon dijauhkanlah oleh-Nya. Saya ni kalau stress tensi tau noks. Tapi bila dah meningkat tua ni, lehlah control sket². Just wat bodoh je jangan bodoh terus sudah. Tapi, kalau dah stress n ditambah plak ngan mulut tempayan yang bertindak sebagai nasi tambah tu, ade yang bertukar jd hulk hogan terus karang ni hah, bukan setakat hijau je, pelbagai kaler ade nanti kang hah. Haha. Biasalah perempuankan. Kalau dah tensi pepaham jelah.
Balik keje tumpang parents. Sebab keta parents masih dalam workshop so, diorang pinjam jap wira n i pun tumpang baliklah. Dah one way kan. Nak tunggu my hubby fetch me up, takpeler, dengan jamenye, huih, jenuh menanti. Eh, Kuala Terengganu jame ke? Woih, jangan memain, KT pun dah pandai nak jame tau. Hah, katenye!. Bkn KL Lumpo ajek.
Dok dalam keta dengan kepala dah plan nak wat kuih ngan si anak. Tak tau dah nak pikio camne nak hilangkan tensi kije ni, so i trylah nak melepaskan semuanya melalui masak-memasak. Dengan semangat kamikaze mencuba resepi yang tak pernah dicuba gara-gara melihat keterujaan k
ak jemah ngan anak-anak wat this kuih.
Tangguh punya tangguh nak make it this kuih, so, balik dari keje kelmarin terus sinsing lengan baju, then berkung-kang di dapo sementelah en hubby berfutsal.
Baru nak start memasak dengan best partner ever yakni Aisya, my lovely daughter, tetiba je merengek sakit perut. Haiya, mama ko belum start wat kuih, hang nak wat dulu eak. Hehe. Takpelah, let mama do it by myself eak my dear.
So, let's picca talk² to all of you guys...
Tadaaaaaaaaaa, doh kuih cakoi yang telah dibiarkan hampir 1 jam seteng. Sebenarny, i dah derhakakan dengan resipi asal. Yang mana, telur tak letak, soda bikarbonat dah expired so, tak mau tanggung risiko dari meletakkannya pun. Susu pekat manis yang dah habis, saya bantai letak susu tepung Aisya. Haha.
Aha, ini gambar bila dah siap digoreng. Rangup. Yang penting en hubby suka juga anak i. Aisya cicah ngan gula. Oklah dari tak mau makan langsung ken. Jadilah wat dinner malam tadi. Nak diet ken. Kalau letak serbuk penaik tu, In Shaa Allah, lagi ranggup n makin mengembang lagi kot. Takpe, 1st try en hubby dah cakap sedap n berkrup-krap, so next time kita completekan semua bahan kecuali telur. Hehe, tak mau, kot hanyir.
My 1st cakoi dicicah dengan sambal ikan bilis yang terlebih masin sebab that bilis i tak rendam lama. Kata teruja nak melantak ken, tak menyabor. Tapi oklah coz cakoi tu dah tawar sket (diet²) tapi bila masin si bilis tuh, masih mampukah diet engko berproceed jah oi. Kan!.
Pagi tadi bangun awal. Iyelah, macam lamaaaaaaaaaaa je tido. Haha. Poyo je aku. Tido awal, gini plak jadinye. Stress n tension dah hilang katanya sebab dah melepaskan kedua malaun yakni stress n tension itu dengan aktiviti memasak n that masakan menjadi plak apatah lagi melaksanakannya dengan penuh kasih sayang, last² bangun dalam 545am, tengok ade lebihan doh yang semakin kembang semangkuk mcm tuannya, so gigih siapkan itu doh, goreng n bekalkan ke opis. Alhamdulillah, kenyang korang eak wat alas perut.
Nak try ker? Google lah sendiri resepi. Haha. Jap. Hah, ni dia...
CAKOI
Bahan-bahan ( 3-4 orang makan )
- 400gm tpg gandum
- 1 cawan air
- 1 sudu besar marjerin (cairkan)
- 1 sudu kecil garam
- 3 sudu besar gula
- 1 sudu besar susu pekat manis (akak pakai susu tepung je)
- 1 biji kuning telur
- 2 sudu teh yis kering (mauripan)
- 1/2 sudu teh soda bikerbonat
- minyak utk goreng
Cara-cara
- campur semua sekali kecuali tepung. kacau sebati.
- pastu masukkan tepung sket2 dan uli lagi. kalu agak2 macam lembik
sangat sampai susah nak uli,tambah tepung sket lagi hehe...biasa la edit2
nih...
- kalu ikut cara betul kena uli sampai tak melekat.tapi akak dah tak
larat..tinggalkan je...agak2 lebih dari setengah jam bleh le uli
lagi..tabur sket tepung untuk mudahkan.
- canai agak2 4-5cm memanjang..potong memendek anggaran 1-1.5 inci.
nak cantumkan dua cakoi tu,basahkan lidi n gores kat tengah2 cakoi
pertama.just nak bagi dia melekat je.pastu amik 1 lagi dan letak atasnya.
- bila minyak dah panas,baru angkat cakoi tadi n tarik sket sebelum
buh dalam minyak..sebab tu dia nampak panjang. saiz asal setengah je dari
tu hehe.
harap sume dapat paham
caranya... mudah je walaupun nampak cam berjela-jela
sumber: Rasenya dari MyRecipe. (Lupa dah). So, google² eak.
Ini my daughter. Kesian dok picnic sensorang ye. Bilalah nak dpt adik eak. Hope murah rezeki nanti dapat tambah zuriat yang sihat dan dirahmati Allah swt, Aminnn.
Wokeh, ini plak tart blueberry dr my sista. Mauk order? 20 pieces bersamaan RM25.00 hinggit. Mahal? Buat sendiri. Haha. Nak order, just leave ur best ever comment eak, my dear.
Tata...
Yang benar, benar dan benar-benar, benar...
♥♥♥ T.E.F.i.N ♥♥♥