Assalamualaikum wbt buat semua...
Sihat? ece,cey, cey kan. Almost 2 weeks br ada hati nak tanye kabo. Lama x update. Sorrylah #bajetramaibaceblogaku. Bz ngan kerja.
Tapiiiiiiiiii, bz² pun i sempat jugak bersemangat nak memasak. #ayatTakbolehblah. Skrg ni, bukak fb je, pe sy tgk dan suka tengok adalah page DIY samada dari aspek masakan mahupun rumah, lagilah saya suka.
Pagi Jumaat, seawal pagi saya bangun. Bangun siapkan diri, masak air, n sedia sarapan. Sarapan yang mengenyangkan dan menggembirakan. Lagipun, dah terngiang² di kepala dan benak otak mung pikiran ku ini untuk sediakan hidangan buat anak² di Taska. Friends of my beloved daughter, Aisya. Banyak kali dia pesan, nnt mama buat cake bg kawan Aisya ek. Oklah sayang, i will. Tapi mixer Cik Ain dia pinjam buat rete. Haha. Pepun mama amik alternatif buat roti sepesel punye pun.
So, dok telek² fb, maka terjumpalah ini gambo...
Ni resepi asal. Maybe resepi ni guna adunan tepung kot. For me, kadang² kena derhaka jugak kan resepi ni asalkan tidak berubah sepenuhnya. So, tgk kat dapo lebihan roti ada, serbuk roti pun banyak lg dan telur n sosej baru je beli, makanya, apa lagi, jom kita buat.
Soooooooooo, panjang nau so nya, my kekreatifannya #mengakukreatiftetiba adalah...
Nama Resepi : Roti Berkelopak Rose
Bahan-bahannya :
Beberapa keping roti. ( I guna roti gardenia yg wholemeal punya)
Sosej ( I guna Ayamas punya yg jumbo tu)
Cheese (if suka)
Serbuk roti/ breadcrumbs
Telur sebiji (dipukul bersama lada sulah)
Lada sulah
Minyak utk menggoreng
Cara Membuatnya :
1. Amik sekeping roti. Lenyek or uli roti sehingga nipis n potong kepada
5 bhgn secara memanjang. I guna tupperware shaker je utk lenyek roti. Guna mug pun boleh, asal kreatif.
2. Amik sebatang sosej dan dihiris nipis secara membulat
3. Amik satu hirisan roti sahaja dan amik 3 keping hirisan
sosej dan susun di atas kepingan roti td secara secara teres sebagaimana gambar
4. Semasa menyusun sosej, pastikan ruangkan satu jari (sebelah kiri roti) sebelum sosej diletak
agar kelopak rose menjadi.
5. Siap susun cantik, letak kepingan cheesedale yg telah dipotong panjang dan
nipis di atas susunan sosej td jika suka.
6. Then, gulungkan adunan roti dan gamkan dengan telur/air/air bancuhan tepung.
7. Celup kelopak rose (roti yg telah siap digulung tulah) ke dalam telur yg
telah dipukul bersama lada sulah. Refer pd gambar ye.
8. Then hasil celupan bersama telur td bolehlah ditabur serbuk roti
9. Ulang proses yang sama pd baki roti yg telah dipotong
10. Panaskan minyak dan goreng kelopak roti rose dengan menggoreng tapak rose
dulu dan bila dah garing barulah goreng kelopak pulak. Teknik ini bg mengelakkan terlerainya kelopak rose. If susah nak imagine
just imagine cara nak menggoreng ketupat. Gituuu.
11. Boleh dimakan begitu sahaja ataupun bersama mayonis 1000 island n sos cili.
Yummy.
Siap masak, mcm biasalah, uploadlah kat fb. Hahah, poyo mak² mcm ni. Harus di 'upload' katanya. Pengalamankan, so, sharinglah. Sharing is caring but nop scaring. Uppsss. Tak rugi kita sharing pe kita tahu, makin bertambah ilmu adalah. Hehe, ken!
So, ramai tanya resepi, dan inilah hasilnya. Selamat mencuba. Trylah untuk anak² dan suami mahupun isteri tersayang. Pepun, ini pun inspirasi daripada page fb jugak :).
Lepas ni i nak try... yang ni plak... sama² kita try ye.
Mudahkan?
Mana² sponge cake yg berlebih n boleh dipakai makan lagi, boleh try style mcm ni. Make sure, that cake masih belum luput tau.
Ermmmm... sukeeeeeeeeee...
Yang benar, benar dan benar-benar, benar...
♥♥♥ T.E.F.i.N ♥♥♥
No comments:
Post a Comment
Thanks buddy and anonymous also...