FEEL FREE TO CLICK MY NUFFNANG YER...TQVM :)

May 30, 2011

Iman adalah Mutiara


Sama-sama memperingati diri sendiri termasuk saya.

May 26, 2011

Kenapa Sesetengah Lelaki Berubah Setelah Berkahwin?

Assalamualaikum wbt.

"Mengapa suami tidak berbual-bual dengan isteri sebagaimana mereka boleh berbual-bual dengan orang lain?"


Hah, korang. Si suami dan si isteri. Kenapa leh jadi macam ni? Korang xperasan kan? Ok, let say, kuar kerja dah kol 7.30. Seharian dok opis. Then pulang dekat maghrib. Sampai umah, si isteri, kung, kang, pok pang kat dapor, masak. Kekadang tengah masak, anak menangis nak nenen. Si suami dah menggelabah. Sebok nak bagi anak kat isteri. Xleh pegang sekejap. Bila time isteri pegang anak n anak menangis, bleh plak cakap, anak ni kena pandai tarik perhatian. Sooooooooooo??????????

Haih!... Bermacam sekarang eak. Saya ade somthing nak kongsi. Ni member baekkkkkkk punya yang forward. Silakan.

SUAMI ITU LELAKI (absolutely YES!)

  • Nilaian lelaki lebih kepada kuasa, kepakaran, keberkesanan dan pencapaian.
  • Mereka beri tumpuan kepada benda, objek dan barang demi untuk mencapai kejayaan dan matlamat yang ingin dicapai. Mereka baca suratkhabar dan jurnal. Mereka dengar berita, sukan dan pasaran saham. Mereka bercakap tentang kereta, komputer, teknologi, matawang, pasaran saham, perniagaan, pemimpin, perang, politik dan perkembangan dunia.

ISTERI ITU PEREMPUAN (truly, madly, deeply)

  • Tumpuan perempuan berkisar pada manusia dan perasaan. Mereka menghargai cinta, pertalian, perhubungan dan keindahan.

  • Mereka baca novel dan buku-buku psikologi. Mereka suka menonton filem romantik dan menatap majalah hiburan. Mereka bercakap tentang diri, keluarga, perasaan, perhiasan, fesyen dan kecantikan.

Kenapa Pentingkan Suami Berbual-Bual Dengannya Yakni si Isteri?

  1. Sebab, isteri itu seorang perempuan. Orang perempuan suka bercakap dan bercakap-cakap perlu bagi mereka. Mereka seronok bila ada orang melayan percakapan mereka. Bila tertekan, bercakap-cakap boleh melegakan mereka. Mencurahkan masalah pada orang lain dapat menghilangkan kerungsingan. Sebab itu tidak hairanlah orang perempuan boleh 'bersembang' atau 'bergayut' pada telefon berjam-jam lamanya.

  2. Orang perempuan mahukan 'good listener' bukan 'problem solver'. Mereka mahu bersama seseorang, yang pada pendapat mereka sangat mengambil berat 'tentang' dan 'untuk' diri mereka. Fokus mereka lebih kepada kejadian-kejadian sehariannya, orang-orang yang mereka temui dan yang penting - 'apa perasaan mereka terhadap orang-orang yang mereka temui itu'.

  3. Mereka inginkan 'verbal attention' yang boleh membuatkan mereka rasa dikasihi. Bagi mereka, selagi 'penumpuan' dan 'perhubungan' ini dijalin, selagi itulah ikatan dan kasih sayang dapat dijamin. Perkahwinan sebenarnya menyatu-temukan hakikat seorang lelaki dengan hakikat seorang perempuan. Perbezaan sikap, minat dan kecenderungan tidak boleh menjadi alasan untuk tidak berkomukasi dengan baik antara suami dan isteri. Perhubungan yang baik menjamin kebahagiaan dan tercapainya matlamat perkahwinan tersebut. Bila komunikasi antara suami dan isteri tidak berkesan, 'perbualan sihat' tidak wujud.

KESIMPULANNYA:

  1. Perbualan antara suami dan isteri dapat mengekalkan ikatan perkahwinan.

  2. Perbualan dapat memindahkan maklumat tentang apa yang mereka inginkan, bagaimanakah perasan dan apa yang difikirkan oleh pasangan masing-masing.

Dah bace dah? So, tepuk dada tanya selera.
  • Ni tak, bila ajak cakap sket mulalah tinggikan suara ngan tangan pun sama naik.

  • Xpun baru nak start cakap dah lari² ubah posisi duduk. Ngan orang lain bukan main lembut lagi. Sanggup buat apa sajork. Malah duduk pun bertentang mata. Aiseymen.

  • Ada tu, bila cakap then ada xpuas hati, cakap jerit², jauh². Sorang dok depan, sorang dok dapor. Kang ada yang termakan sudip ni karang.

  • Lagi satu bila mak si suami bagi petua jgn wat camni, xelok, si suami cakap betol jerkkkkkkkk. Bila mak si isteri bagi petua bleh plak dikatanya syiriklah apelah. Padahal sama jerk. Tak sedar lagi tuh.

  • Paling x tahan, ada gak si suami sebok nak berbalas bertekak dengan si isteri. Macam PEREMPUAN. Naseb x main tarik² rambut. Yelah, suami takde rambut, camno nak tarik?

Jadikkkkkkkknyo... sini ada sket nak mengsharingkannye...

Ingatlah kita wahai kaum lelaki, Rasulullah SAW juga pernah berhadapan dengan pelbagai karenah daripada perempuan yang suka berleter. Taktala mendengar leteran daripada kaum perempuan ini, Rasullulah SAW tidak menjawab satu patah pun sehinggalah leteran oleh perempuan itu berakhir. Rasullulah memberi peluang kepada perempuan itu untuk meluahkan segala rasa ketidakpuasan hati yang melanda diri perempuan itu. Apabila segala yang diluahkan itu berakhir, barulah Rasulullah memberi penjelasan atau pun memaafkan saja dan melupakan perkara tersebut.

Lagi satu...

Rasullullah SAW juga bersabda yang bermaksud: "Dunia adalah hiasan dan hiasan yang terbaik ialah memiliki isteri yang solehah." Apabila didikan yang sempurna diberikan kepada wanita ini, maka disinilah segalanya bermula. Kebaikan daripada seorang wanita yang menerima didikan yang betul mampu melahirkan kebaikan kepada seluruh umat yang dicorakkan oleh tangan wanita ini.

Nak more info sila klik here.

p/s : renung, termenung dan selamat beramal. Jangan ego plak muncul konon 'aku je ke, kena wat ni semua, isteri? Haih, silalah sama-sama mendidik, paham.


May 19, 2011

Dalam Dilema

Assalamualaikum...

Pernah anda dalam dilema? Tak pernah? Unlogikal lah der. Haha. Saya dalam dilema obes. Uwaaaaaaaa...

Meh saya citer.

Saya pernah kurus time study kat YPM. 55 kg tuh. Pergh. Berat ideal. Ringan jek. B4 that, 78 kg. Sila kira brape loss? Without any supplement or watever products. Zaman tuh student lagik so no money no talk lah nak membeli products kurus bagaikan? Just, bangun awal pagi, mandi n siap cepat² nak bergegas tunggu bas to kolej. Lambat, sila berlari anak menaiki Star LRT area Pandan Indah then walking² to kolej. Almost everyday. Mau tak kurus? Balik umah, naik turun tangga plak. Mana tak slim melim kan? Malam if ade assignment kena proceed, cecepat bersiap, pas maghrib terus berjalan ke LRT lagi. Malam, penat xsempat makan, terus tido. Yang penting, assignment siap. Beres. Perut lapar, otomatik kenyang, suko hati den.

Then time tuh, schoolmate ajak jumpa kat area PWTC. Pe eak mall kat situ. Hah, Lot 10 kan. Dulu pemes tuh Lot 10. Tahun 99 ke 2000. Lupa. Gamble jek jalan sensorang bawak bag pack then jumpa kawan saya. Takde lagi anasir ragut ker, jenayah tegar ke apa kan. Selamat lagilah. Ni nak jumpa BFF gak lah. Sue namanya. (kat sekolah nama glamer Semek dooo. Masuk KL Lumpo, tukar Sue. Haha. Nama betol Suriati. Sorry Sue, seb nama ko x jadi Sally. Apakah?!!).

Jumpa jek, terkujat dia. Nad, ko ke neh? Ko makan pe weh. Ko bagi isi ko kat aku ke. Time sekolah, dia kurus tp time jumpa dia tuh, dia plak bagai di pam². Terus mengajuk ngan saya, coz nak kurus xajak dia. Haha. Siap tanye pe petua lah, itulah inilah. So, saya bagitau je apa yang dinyatakan di atas tu kan.

Bangganye dapat kurus.

Then masuk kerja. Badan maintain lagi. Naik 5kg jek. Still in berat ideal. Nak dekat kawen, naik sket demi sket. Dapat kerja swasta, outstation sana sini, turun sgt banyak sampai opismate tegur dah kurus n perut flat dooo. Haha. Sila maintainkan diameter lobang hidung anda bila dipuji sebegitu.

Start jadi bini orang jek n preggy plak naik hampir 90 ko!. Mau nye tak terkujat mak. Ni anak sulong. Selamat bersalin berjaya turun 10 kg jek. Tupun sebab pantang.

Anak kedua naik sampai 105. Lalala. Pas pantang pening dah camne nak wat neh. Berat turun 90kg jek. Then terjumpalah Kak Lin neh. Tahun 2009. Deal nyer deal, confirm beli produk neh ngan dia. Ni produk dia.

Minum sampai 6 bulan start 26 Mei 2009. Saya bedal minum sampai 12 September 2009, saya berjaya turun 68kg. lagi 8 kg nak berat ideal. Ukuran pinggang semua saya dapat ukuran idaman cuma tang vontot nilah, berat sket. Then saya stop minum sampailah saya preggy anak ke-3. Tau je preggy terus makan xhengat dunia. Tapi takdaklah ikut nafsu makannya. Pe yang diidam, mintak je, alhamdulillah dapat.

Xde rezeki, saya keguguran. Berat dah naik mendadak neh. Fenin mak. Then start diet biasa. Tapi xmoh gak turunnya. Last, saya cuba produk neh. Pakai punyer. Bolehlah dikategorikan sebagai so-so punyer. Proses pembuangan yakni membuang ayaq besau, amat bagus. Setiap hari di pagi hari, saya ke toilet untuk membuang apa yang patot. Dulu, 3hari skali. Payah. Tapi berat n inci lambat giler turun n berkurang. 2 bulan dah pakai. Herm...

So, malam tadi, discuss ngan abang pasal berat bdn nilah. Last, Insya-Allah, we all decide nak bersenam every weekend. Petang ni nak main badminton. Kasi gegar 1 taman. Grrrrrrr. Haha. Sila doakan kami. Sila tau. Jangan bersila nunggu kami bersenam plak. Jiwa senam dah tiba neh. Lagi membuatkan nak bersenam bila tengahari kelmarin, tgh ym ngan member, dia ckp baru sembuh dari sakit. Saya tanyalah sakit hape kan. Ntah. Maybe tegang urat kot. Yelah, tengah tolong wife sidai kain, tetiba, takleh berdiri tegak n membongkok. Tido pun membongkok. Ke hospital pun membongkok. Macam nenek kebayan katanya. Opss, bukan kata saya yer. Kata dia. Ni kali kedua jadik. Takuttttttt.

Last, kepala hotal ligat pikir. Camne badan saya senang nak kurus. Ting! Kuar object lampu. Ting! Time baru kawen mawen dulu, we all g Redang. Dalam 2 hari pergi. Almost everytime kami berenang, snorkeling n so on, Saya yang tak pro berenang neh, leh turun 2 kg tuhhh. Yelah, bila berenang, semua anggota badan bergerak kan. Tadi planning nak g swimming kat Pusat Renang sebelah Spital besar Ganu, HSNZ dan sebelah KFC plak. Hah, elok. Pas swimming kedarah KFC. Kenyang perut suke hati. Diet ke laut. Dahlah pusat renang sebelah laut jek. Elok sangatlah tuh. Semua ke laut.

Btw, start today (berapa hari dah asyik dok cakap, start today, start today sampai ke ceroh) xgak jalan. hehe. Ok, azam suku tahun kedua. Jom kita azam sesama. Azam sebelum raya menjelma. Meh kita sesama kuruskan badan. Saya ada a few tips mahu dishare. Jom if nak joinlah. Ni tips saya. Tapiiiii... esok baru nak start amalkan. Haha.
  1. Amik 1 sudu besar pati Sunquick. Telan cam telan ubat (sesapa tau kesan disebalik peng'amalan' ini, bleh share. Mana tahu perut rosak ke. Tapi saya berjaya turun 1-2 kilo bila amal yg neh. Dicampur turun naik tangga.).

  2. Minum tiap pagi n b4 tido segelas teh tanpa gula. Perah beberapa limau kasturi. Bukan limau bali yer anak². Telan. Pergh, terbaeeeekkkkkkkk rasenyer.

  3. Cam biasa, minum air masak 8 gelas sehari. Saya minum 2 botol kecik air mineral sehari. Toilet sokmo.

  4. Nasi amik seminggu skali jek.

  5. Ni nak start posa Isnin n Khamis. Posa sunat sambil menyihatkan badan.

  6. B4 nak makan, sila makan buah dulu. Senang nak hadam.

  7. Sila amik breakfast (ni saya baru sedar betapa penting breakfast.)

Lain-lain tips. Meh saya share.

PERTAMA : Tips Turunkan Berat Badan Dengan Cepat dan Sihat Versi Cik Tom

Cik tom nak share tips turunkan berat badan dengan cepat tapi sihat dan tidak menyeksakan tubuh badan. Tips ni cik tom amalkan hasil pembacaan dari buku dan juga nasihat dari adik, miss yaty based on experience kawan dia. Sebabnya 2 tahun lepas (2009), berat badan cik tom pernah naik mendadak sehingga 57kg kerana masa tue cik tom makan ubat jenis steroid. Kesan makan ubat tue menyebabkan berat badan cik tom naik secara mendadak dan cik tom rasa self-confident hilang bila orang asyik tegur dan tanya kenapa makin gemuk. So, cik tom terpaksa ambil inisitiatif untuk turunkan berat badan dengan cara yang cepat dan sihat.

gambar diet berat badan

1. Yang penting jangan lupa sentiasa amalkan pengambilan sarapan pagi walaupun korang hanya bersarapan dengan biskut dan segelas air susu atau milo. Elakkan minuman berkafein di pagi hari ye. Tak elok untuk perut. Sarapan pagi ni bagus bagi meningkatkan kadar metabolism dalam badan supaya badan ada tenaga untuk proses pembakaran lemak dalam tubuh badan.

2. Sila minum air masak/ mineral/ kosong dengan banyak sekurang-kurangnya lapan gelas sehari. Air minum kosong ni dapat meneutralkan dan menyahkan kandungan sisa toksik yang terdapat dalam badan kita. Bila sisa toksik dah dikeluarkan akan memudahkan lagi proses turun berat badan secara cepat tapi sihat.

3. Pakai krim losyen pati halia setiap kali selepas mandi di kawasan yang berlemak seperti bawah paha, lengan, perut dan punggung. Krim ni ada macam-macam jenis sekarang di pasaran. Korang boleh cuba jenama mana yang korang suka. Tapi cik tom guna losyen mustajab yang modelnya Nora Danish yang comel tue. Krim ni juga membantu proses pembakaran lemak dengan lebih cepat.

4. Makan malam sebelum pukul 8 malam. Selepas pukul 8 malam elakkan mengambil sebarang makanan termasuklah makanan ringan. Kalau lapar sangat minum air kosong je lepas tue terus masuk tidur.

5. Korang boleh makan nasi seperti biasa pada waktu tengahari tapi elakkan ambil dalam kuantiti terlalu banyak. Kalau boleh cuba makan pada waktu yang sama setiap hari. Biasanya kalau cik tom dah sarapan milo dengan cereal, cik tom hanya makan biskut tengahari dan hanya makan nasi untuk makan malam sahaja.

6. Kunyah makanan lebih kerap untuk memudahkan proses penghadaman makanan. Masa nak cepat turun berat badan tue je cik tom rajin buat. Hehe..

7. Elakkan minum minuman bersusu krimer pekat mahupun cair. Sebab minuman bersusu krimer ni pun salah satu faktor besar menaikkan berat badan. Cik tom still amalkan tips ni sampai sekarang.

8. Elakkan minum minuman berais. Korang cuba la sabar sikit kalau nak berpantang untuk kurus ni sebabnya minuman berais ni boleh menyebabkan buncit dan juga tak elok untuk urat dalam badan.

9. Untuk makan malam, cik tom biasa minum air panas yang dicampur dengan serbuk milo bersama oatmeal atau cereal sahaja tanpa dimasukkan gula atau susu krimer bagi menggantikan makanan berat yang lain.

10. Satu lagi tips pakai korset jenis seluar. Ada pelbagai jenis yang dijual seperti jenama beautiful premium atau mrs kelly. Tapi yang ni kena tengok bajet untuk beli sebab harganya agak mahal. Tapi memang menjadi sebab ia macam berfungsi untuk kemaskan perut kita dan secara tak langsung mengurangkan rasa lapar atau keinginan nak makan secara kerap.

Itulah antara tips yang memang cik tom amalkan sendiri dan alhamdulillah turun berat badan dalam tempoh 2 bulan dari 57kg ke 47kg. Cik tom kurangkan berat badan sebanyak 10 kg dalam masa 2 bulan. Kalau jenis yang kuruskan badan atau diet dengan cara tak makan tue tak bagus untuk badan sebabnya badan takde daya ketahanan pada penyakit bila tak makan makanan berzat. Nak kuruskan badan ni yang penting kena konsisten dan berdisiplin. Kalau hanya semangat setengah jalan memang tak menjadilah. Good luck pada yang nak kuruskan badan.

Mesti ramai di antara anda yang berazam nak kuruskan badan, kan? Tapi, untuk menguruskan badan anda ke tahap ideal, ia bukanlah semudah yang disangka. Anda perlukan komitmen untuk merealisasikannya. Berikan diri anda ruang, masa dan usah cepat berputus asa. Anda pasti boleh!

Kalau anda beriya-iya nak kuruskan badan, sebaik-baiknya usahakannya secara semulajadi. Dengan menggabungkan 2 aspek iaitu pemakanan seimbang dan senaman yang konsisten. Biarpun hasilnya lambat sedikit, ianya pasti berbaloi.

gambar tips kuruskan badan

Gambar hiasan

Salah satu kebaikannya dapat anda lihat melalui kulit. Kulit akan kekal sihat dan tetap tegang sama seperti sebelumnya.

Justeru, terdapat 10 tips ringkas yang boleh anda amalkan demi mencapai impian tersebut iaitu:

1. Tetapkan matlamat anda untuk mengurangkan berat badan secara perlahan-lahan. Iaitu penurunan dalam lingkungan 0.5kg ke 1kg dalam seminggu.

Biasanya 0.5kg adalah angka yang biasa yang mampu dicapai oleh kebanyakan anda. Tapi jangan terlalu memaksa jika anda tak mencapai sasaran awal. Jika anda dapat kurangkan 0.1kg pun dah bagus untuk permulaan.

2. Sebaiknya, lupakan niat anda untuk mengambil sebarang ubat-ubatan dengan tujuan menurunkan berat badan. Lebih-lebih lagi tanpa mendapat nasihat atau kebenaran doktor plak tu.

Bagi anda yang nak menjaga otot, boleh ambil suplemen seperti Glutamin setiap hari selepas sesi senaman.

3. Ambil makanan dan minuman yang rendah kalori dan mempunyai kandungan nutrien yang tinggi. Kurangkanlah sebanyak 500 kalori sehari untuk tujuan mengurangkan berat badan.

Kurangkan juga pengambilan makanan ataupun minuman yang manis (kandungan gula yang tinggi). Lebihkanlah memakan buah-buahan dan sayur-sayuran segar.

4. Elakkan memakan makanan ringan di antara waktu makan. Sebaliknya, anda boleh gantikan dengan sekeping biskut krim kraker dengan secawan kopi atau teh kurang manis (rendah lemak). Ataupun makan saja buah-buahan sebagai ganti.

5. Banyakkan minum air mineral dan jangan meminum minuman beralkohol.

6. Tetapkan waktu makan anda setiap hari.

Sebagai contoh:


  • Sarapan di antara jam 7.00 ke 7.30 pagi,
  • Makan di antara waktu pagi dan tengahari (10.00 - 11.00 pagi),
  • Makan tengahari (12.30 tengahari - 1.30 petang)
  • Minum petang (3.30 - 4.00 petang)
  • Makan malam (6.30 petang - 7.30 malam)
Kemudian, disiplinkan diri anda agar makan pada waktu yang ditetapkan. Jika dicepatkan atau dilambatkan sedikit pun tak mengapa. Ikut keadaan dan kesesuaian anda.

7. Makanlah di ruang makan dan bukannya di depan tv.

8. Biasakan diri menggunakan pinggan yang lebih kecil semasa makan. Tujuannya supaya anda tidak mengambil terlalu banyak atau menambah lauk-pauk yang berlemak atau berkalori tinggi.

9. Penuhkan hari anda dengan melakukan aktiviti tertentu bagi mengelakkan daripada asyik teringatkan makanan.

Sebagai contoh:
  • Lakukan aktiviti senaman 3 hingga 5 kali seminggu. Lakukan selama 30 minit setiap hari.
  • Anda juga boleh pecahkan kepada 3 sesi setiap hari. Iaitu 10 minit untuk setiap sesi. Boleh buat 10 minit di waktu pagi, 10 minit pada waktu tengahari dan 10 minit sewaktu petang.

10. Akhir sekali, pastikan anda mendapatkan rehat secukupnya. Contohnya waktu tidur. Tidurlah dalam 6 hingga 8 jam sehari.

Semoga 10 tips kuruskan badan di atas dapat membantu anda kelihatan lebih langsing ataupun mendapatkan berat badan yang ideal.

Selamat Mencuba!

p.s: Anda masih tak puas hati dengan cara menguruskan atau menurunkan berat badan di atas tadi?

p.p.s: Apakan daya, itulah saja yang termampu saya kongsikan pada ruangan ini. Untuk penerangan yang lebih baik, anda boleh dapatkan tips kuruskan badan tanpa ubat-ubatan di sini yea.

Sumber : Petua Sejagat


KETIGA :7 Sebab Anda Gagal Turunkan Berat Badan


Masalah berat badan sering menghantui kebanyakan individu. Ianya seperti berhantu. Ramai yang dah lama berdiet, namun hasilnya AGAK mengecewakan. Akhirnya, usaha itu terkubur. Memang SEDIH.
Kenapa lar boleh jadi camtu?
Atas sebab itu, anda perlu menilai semula cara diet yang diamalkan selama ini. Mengapa ia kurang berkesan menurunkan berat badan? Kalau turun pun, hanya beberapa kilo aje. Walhal dah lebih 8 bulan berdiet. Penat tau!


Beratku cuma turun 3 kilo je?

Di sini, saya kongsikan 7 sebab yang membuatkan anda gagal mengurangkan berat badan. Sila ambil perhatian ya. Supaya anda tahu punca sebenar diet anda tak menjadi. Bukan tak jadi lah! Kurang menjadi jer


1. Elak waktu makan

Ramai beranggapan dengan "skip" waktu makan, ia merupakan cara terbaik untuk kurus. Sebenarnya TIDAK. Ini bukanlah caranya.


Sebaliknya, anda perlu mengisi perut pada setiap waktu makan. Pilih menu yang sihat dan seimbang. Contohnya sarapan pagi. Ia membekalkan tenaga terpenting untuk memulakan hari anda. Jikalau anda "skip", badan dan otak anda kurang bermaya.

Begitu juga dengan makan malam. Anda sepatutnya makan lebih awal seperti sebelum waktu maghrib. Atau lebih kurang dalam pukul 7 malam.

2. Enggan bersenam

Eeh.. mana boleh camni. Mahu atau tidak, anda MESTI bersenam. Tak cukup sekadar jaga pemakanan. Dengan senaman, kadar metabolisme tubuh anda akan meningkat. Seterusnya ia akan membantu proses pembakaran lemak dalam tubuh. Kemudian, barulah berat badan anda boleh turun.


3. Enggan menyentuh kalori

Badan anda perlukan kalori. Jadi, mahu atau tidak anda mesti ambil kalori. Cuma, jumlah pengambilannya perlulah bersesuaian.

Pengambilan jumlah kalori yang bersesuaian ialah;

  • Lelaki ~ 2500 kalori setiap hari
  • Wanita ~ 2000 kalori setiap hari

Anda tahu tak kesan pengambilan kalori yang terlalu sedikit pada tubuh??

Kadar metabolisme tubuh anda akan turun secara mendadak. Malah ia boleh menyebabkan ANEMIA.


4. Hanya makan buah dan sayur

Jika cuma ambil buah-buahan dan sayuran, tubuh anda tak cukup nutrisi dan mineral. Begitu juga dengan karbohidrat dan lemak. Tubuh anda perlukan semuanya pada kadar yang berpatutan.

Imej - Steve Baccon


5. Suka salad mayonis

Tak dinafikan, salad yang dicampurkan dengan mayonis memang sedap. Tapi jikalau salad yang anda makan telah ditambah pelbagai perisa (tinggi kalori), ianya tak bermakna langsung.

Gerenti berat badan anda takkan turun. Huhuhu...


6. Tak minum susu langsung

Saya tahu ramai yang tak sukakan susu. Terutamanya susu rendah lemak. Sebab tak sedap, kan?

Tapi, pengambilan susu rendah lemak membantu menguatkan tulang, melengkapkan keperluan nutrisi tubuh dan juga menurunkan berat badan anda.

Anda masih ragu-ragu akan kepentingan susu?

Sila ketahui dulu ~ Kenapa Anda Perlu Minum Susu?


7. Penurunan berat badan yang mendadak

Sepatutnya anda perlu risau dengan keadaan ini. Bukannya suka. Mesti ada yang tak kena pada diri anda. Dalam seminggu, penurunan berat IDEAL dalam lingkungan 0.5kg - 1kg.

Jika lebih dari julat tersebut, ia akan menimbulkan komplikasi. Di mana hati dan ginjal anda dipaksa bekerja keras untuk menggantikan glukosa dalam darah.

Sumber : Petua Sejagat

p/s : hermmmmmmmm...bereh? pada cik tom n petua sejagat, saya mintak kongsi yer? tq. Bagus utk saya, manfaat utk kita bersama. Silalah klik link Cik Tom n Petua Sejagat. Banyak giler petua diorang. Happy blogging. Saya bagi tempoh untuk diri sendiri berjaya turun dari 19 Mei 2011 - 19 Julai 2011. Hope berjaya. Chaiyok².

May 18, 2011

Lucky’s Denim Guide: Find the Best Jeans for Your Body Type!

Denim is a tricky fit—whether you’re long and lean or curvy all over, finding the right pair of jeans can be an arduous task. Here, we show you the best styles for your shape, as modeled by Lucky staffers.

Trouser Jeans

Body Type: Full Hips and Thighs

Jean Frustration: “I exercise a lot, so I've got big legs—sturdy thighs and calves. So it’s hard to find a pair of jeans that I can pull over my legs and still have them fit at the waist.” — Denise Burrell-Stinson, Lucky magazine research chief.

Jean Solution No. 1: Flat-Front Flares

The best style for those with full hips and thighs is a flare—these are built to accommodate curves and the wide leg at the bottom balances out the proportion. Keep things lean by choosing a style that billows out below the knee for a straight line from the tummy to thighs. A flat-front, slightly high waist and slim pockets prevent any extra bulk.

Trouser jeans, $69.50, victoriassecret.com



Dark-Wash Jeans

More from
Lucky Magazine
:

The Best Sunglasses For Your Face Shape

10 Essential Beauty Tips

Jean Solution No. 2: Dark-Wash, Floor-Skimming Flares

A dark wash is super-flattering—it hides any lumps and bumps. To flatter the hips, choose a style that is ultra-simple, minus any bells and whistles that can attract unwanted attention to certain areas. The extra length adds height, too.

Low-rise “Stella” jeans, $69.90, express.com


70's Style Flared Jeans

Jean Solution No. 3: Distressed, ’70s-Style Flares

If you want to go for a faded wash, look for distressed styles that have whiskered details right across the hips to draw the eye in. This pair also has an exaggerated bell cuff that makes your bottom look narrow. Pair with a sweet floral shirt for a flirty take on one of spring’s hottest trends: the ’70s.

Flare “Dawson” jeans, $78, silverjeansco.com


High-Rise Jeans

Body Type: Hourglass

Jean Frustration: “Don’t get me wrong, I’m happy to have a waist, but I find that most jeans cut me at the tummy in the wrong place, making my torso look shorter.” —Ericka N. Goodman, Lucky magazine associate credits editor.

Jean Solution No. 1: High-Waisted Trousers

It may seem counterintuitive, but jeans that hit above a natural waist (look for a pretty high rise, like 9” to 13”) make hourglass shapes look even more defined, as they cinch in a tummy and accentuate curves. This pair has an extra high rise that tucks everything in for a gentle corseted effect.

High-rise “& Now” jeans, $39.95, hm.com

www.hm.com for stores.

High-Waisted & Cropped Jeans

Jean Solution No. 2: High-Waisted and Cropped Jeans

A slightly cropped style accentuates an hourglass’ curves even further, like this pair, which hits right at the ankle. A tucked-in striped top adds emphasis to the slimmest part of your body.

Skinny “Aiko” jeans, $82, silverjeansco.com

High-Waisted Skinny Jeans

Jean Solution No. 3: High-Waisted Skinny Jeans

These have a contoured waistband (it appears cut on an angle when the jeans lie flat), which hugs the tummy close to prevent any gapping.

High-rise super-skinny “Alexa” jeans, $78, mavi.com



Faded Boot Cut Jeans

Body Type: Tummy

Jean Frustration: “When you’re curvy, it’s hard to find jeans that fit you well all over.” — Beth Hitchcock, Luckymag.com fashion assistant.

Jean Solution No. 1: Faded Boot Cut Jeans

Boot cut is the best style for this body type—the clean lines and a straight fit throughout the leg streamline everything. Look for pairs that have at least 2 percent spandex for just a little stretch, and a low rise so they don’t cut into a tummy. These have fading throughout the knees, highlighting the narrowest part of the silhouette.

Bootcut “Aiko” jeans, $82, silverjeansco.com

Distressed Boot Cut Jeans

Jean Solution No. 2: Distressed Boot Cut Jeans

Artful distressing, like whisker details and fading across the hips, make for a slimmer shape—the lighter details fade into the darker material that acts as camouflage.

Embellished belted boot-cut jeans, $58, ymijeans.com


Long Boot Cut Jeans

Jean Solution No. 3: Long Boot Cut Jeans

Floor-skimming styles create the illusion of height (especially when you add heels!), which slims a shape. This pair has a slight flare at the bottom (avoid super-tapered legs) that eliminates any appearance of top-heaviness.

Regular fit “Stella” jeans, $69.90, express.com




Seam-detailed Skinny Jeans

Body Type: Straight

Jean Frustration: “I can so easily get drowned in too much fabric, and sometimes I think I look too boyish.” —Ray Siegel, Luckymag.com associate fashion editor.

Jean Solution No. 1: Seam-detailed Skinny Jeans

A good lean fit can actually create curves, hugging even the slightest contours for a sinewy effect, which makes this style perfect for boyish builds. Look for styles made of thicker material and no stretch—selvage denim always looks great on boyish figures. A straight-across waistband that sits just below the belly button helps too, cutting at the widest part of the body for a feminine look. These have an angled seam down the legs, which makes you appear more shapely.

Skinny “Lagoon Wash” jeans, $69.50, calvinklein.com

Bright Skinny Jeans

Jean Solution No. 2: Bright Skinny Jeans

Color can be your saving grace—it’s eye-catching and accentuates your natural silhouette. And a thick, angled waistband adds a curvy effect. Again, choose something with a bit of heft—anything super-tight and super-thin runs the risk of toothpick legs.

Pink “Narrow” jeans, $65, Cheap Monday, karmaloop.com


Tapered Skinny Jeans

Jean Solution No. 3: Super-Tapered Skinny Jeans

This ultra-fitted pair hugs the body close, and the bottom is really tapered for a calf-skimming fit that fakes shapely legs.


Skinny legging jeans
, $59.50, victoriassecret.com



Low-rise Cropped

Body Type: Petite

Jean Frustration: “Being 5’2”, I have a hard time finding jeans that aren’t a million times too long that I have to take to the tailor.” —Lori Bergamotto, Lucky magazine style contributor.

Jean Solution No. 1: Low-rise Cropped Jeans

A shorter inseam, 28” suits most, tends to fit just at or above the ankle for a cute, jaunty effect on this body type. The low rise on this pair elongates the torso, adding some extra inches of height.

Rinse wash “Zebra Glam” jeans, $98, guess.com


Tapered Skinny Jeans

Jean Solution No. 2: Distressed Cropped Jeans

Skinny styles that are a bit longer also work wonders for petites; just look for a tapered ankle (wide legs are too bulky) and roll up the hem for a cute cuffed look. Because this pair is one color, the cuffs don’t interrupt the lines of the jeans, making you look taller.

Light vintage wash “Mischa” jeans, $79, buffalojeans.com

Baggy Cropped Jeans

Jean Solution No. 3: Baggy Cropped Jeans

A straight, fitted pair with slack in the knees moves the whole proportion up—and thereby elongates gams.

Cropped roll-cuff “Rio” jeans, $59, dkny.com





source : By Lucky Magazine/ All photos courtesy of Lucky Digital n here.

Blogspot masalah ke atau ade unsur DENGKIAN di situ?

Assalamualaikum

Haiya... manyak sumthing happened lah kat my blog. Ade entry hilang, followers pun sembunyik.

Nanti i carilah pe punca masalah nya.

Samada si SILENT READER yang wat hal jadi HACKERS or wateva.

Xpe... TUNGGULAH.

Ramai gak bloggers adu hal sama kat blog memasing...

herm...

May 16, 2011

Temuduga KPLI

Assalamualaikum....

Skrang bulan Mei kan? Mei ni banyak hari pentingkan? Bukan Februari jek banyak hari penting ye? Bulan lain pun ado. Provokasi di situ. Haha. Taklah, gurau jek. Peace no warkan?. Btw, today is Teacher's Day. So, Happy Teacher's Day especially to my mom n my beloved Mr Hubby as teacher gak. Mama, seorang teacher yang tegar. Sampaikan weekend pun bz ngajor tuisyen sampai ke malam. Ponek kita menengoknya. Pengorbanan yang besau. Huh. Lagi 4 tahun eak mama nak pencen. Kan mama? Tapi, so far takdok sorang lagi anak² beliau mengikut jejak beliau. Buyinnnnnnnn... sila ikut. Bujieeeeeee... sila jadi cekgu inggelih.

Saya? Hampir nak capai position tuh tapi xde rezeki. Butttttttt... pernah mengajor BI, Muzik n lagi pe eak kat Sekolah Kebangsaan Kampung Bukit, Chendering tuh. Wah... vangga x? Hehe. Jangan memain dengan status cikgu ganti tau. Lesen besar tuh if ade sesapa yang memasang niat nak jadi cikgu. Surat tawaran tu leh jadi bukti utk interview cikgu tau. Mahal nilai tuh.

Sampai sekrang kalau terjumpa my pupil, dari jauh dah panggil, teacherrrrrrrrrrrrrr... Skarng pun, diorang add i kat FB, bleh saya tanya, sape neh? Huh, dasar!. Sori, teacher Nad x cam kamu. Ayat, baek punya cover. Dah besar dah korang eak. Time tu b4 konvo lagi. Tgh tggu konvo. Tahun 2006. Rezeki pas habeh study terus dpt offer cikgu ganti.

Ni, mama yang teman g submit form cikgu ganti neh. Turun naik opis. Tawakkal. Skali dapat offer n on jelah even kurang minat nak mengajor. Xsampai 2 bulan pun jd cikgu ganti. Btw, tq mama. Then dpt offer keje kat Subang n xsampai setahun dpt offer kerajaan. Alhamdulillah. Rezeki Allah Maha Kuasa.

Sekali dalam diam xdiam dalam keje gomen tuh, bleh plak isi KPLI online. Then, dapat xm kat Sekolah Menengah Sultan Sulaiman. Ni isi pun sebab opismate ajak isi sesama. Tup² a few months tuh, opismate ni bergegas nak jumpa saya then bertembung kat bilik Promosi. Ni tak call tak pe tau nak see me. Datang bersama sekeping kertas. Tahniah weh katanya. Saya, tahniah kenapa?


Mung dapat interview KPLI weh. Hah... cuak di situ. Terus ligat di kepala pe nak jawab, pe nak pakai, style camne. Nak mintak tips n semua ngan sapekan. Haha. Selalu camtukan. Someone yang bersungguh² nak sesuatu tapi orng sekeliling yang menemani yang sekadar bg perangsang n support, orang tu yang mudah dan murah rezekinyakan? Betol ke teori nih? Gasaklah dek non. Hehe. Asal, sampai maksud.

Then, tiba masa, saya pergilah interview ditemani suami, ibu dan adik tersayang. Pesan teman yakni Cik Azua, n geng² yang dah pernah interview KPLI dan bergelar guru dah pun. If time xm tuh, pesan mereka, kalau boleh, time exam tu penampilan silalah dah macam cikgu, pakai name tag, beg bawak ala² cikgu semua kan? So, saya ikutlah. Nmpk cam remeh. Tlglah jangan pakai selipar jamban or sandal nak ke mall. Dah terang nak apply gomen, so please behave. Nak dpt keje bukan senang. Kita dah dpt offer nih, ikutlah peraturan. Mudah. So, saya ikut that tips. Bace pe yang patot pasal isu semasa dan perguruan n Alhamdulillah lulus exam.

Sure korang terpikir, ade ke yang datang check dari A - Z penampilan kita time bz nak exam tu kan? Itu, yang korang pk, so sila pk positif. Manalah tahu, ade di antara calon xm tu, person dari KPM ke, JPA ke kan, sapa tahu? Bersiap sedia sajork. Xpakai pitih pong.

Ok. Time interview. Saya bawak coat. Pakai kasut bertutup lengkap berstokin, name tag. Baju, sila pakai jangan ceria sangat. Naik berpinar interviewer tu nanti. Mood harus ok dan tenang n jangan stress. N jangan over confident dapat n bercakap melalut. Make up sila ala kadar.

Kami bertolak awal. Kena interview di Institut Perguruan Sultan Mizan, Terengganu untuk Kursus Pengajian Kajian Sosial bg Sekolah Rendah. Sampai jek, terus daftar n take mood dengan setenangnya. Harus di situ. Tengok dah ade 2,3 orang dah calon. Then, saya diminta check list yang perlu di bawa sewaktu diinterview. Siap semua then terus maniskan muka bersalaman dengan calon n berkongsi tips. Diorang banyak bawak tips. Saya, zero. Hafal pe yang patot jek. Rukunegara berbuih dah kat mulut. Cea, big talk di situ. Tak baek. Jangan amalkan yer.

Saya tengok penampilan mereka sangat simple. Atau, akukah yang over? Kenapa ade setengah pakai sandal jek? Bukanke nak apply cikgu? Sedikit down di situ. Terus think positive. Watpe ikut orang. X semestinya diorang betol dan kita ni di pihak yang benar? Haha. Sila ikut kata hati tp jangan sampai mati yer.

Sesi pertama interview, kami dipanggil secara berkumpulan. Pesanan interviewer, sila bercakap bila hanya diarahkan. Jangan menyampuk bila calon lain sedang bercakap. Lontarkan idea bila ditanya dan diperlukan sahaja. Jika tidak, pemarkahan mungkin ditolak. So, sila ikut. Alhamdulillah, semua calon adalah, ok.

Sesi kedua, sesi individu. Saya cuba cool. Relax, Nad. Berdebor tunggu calon yang kena interview tuh. Pe lah panel tanyekan. Then a few minutes tuh, sudahlah calon neh. Geleng² kepala, cakap susah. Saya dah, alemak. Pe di tanya? Saya sempat hafal satu dua tiga perkara, pe eak. Lupa. Hafal je satu then pepandailah hurai. Goreng.

Tiba time saya, cool Nad, cool bebeh. So, masuk bilik bagi salam. Ceh, mcm pengantin plak kan. Haha. Ketawa jahat. Kenalkan diri. Disoal segala macam n alhamdulillah dpt jawab dengan baik. Tiba satu soalan yang saya rase tersentap di situ.

" Okey, semua soalan yang diajukan, puan jawab dengan baik. Dan saya suka penampilan puan yang kemas dan bagus. (lebih kuranglah katanye. Aku pun xhengat dah). Cuma satu jek saya nak bertanya...", Panel steady.

" Erm, terima kasih ", balas saya n angguk.

" Puan tengah mengandung ker? ". Pergh, soalan baek punyer. Saya tersentap dan bebetol tergamam. Sebab saya dah tahu prosedur pengambilan dan pemilihan KPLI camne kan.

" Erm... ", saya serba salah. Takkan nak jawab tak kot coz sudah terang lagi bersuluh saya mengandung 2 bulan camtu lah. Tapi kurang nampak n dicover dengan coat. Kebetulan. If saya jawab tak, takut jadi macam kandungan pertama. If menipu, lagi naya. Kursus perguruan ni ketat juga if terpilih kan? Nak ke terboyot kiri kanan kan. wat aktiviti? Susahkan orang plak. So, saya jawab...

" Ya, saya mengandung ". Panel terus menyandar. Diam seketika.

" Saya memang akan pilih awak jika prosedur kami mengizinkan berbuat demikian. Tapi, puan faham kan prosedur kami. Jadi, saya terpaksa KIV puan ". Sedih saya di situ. Tapi, tak tahulah kan maksud di sebaliknya. Btw, anggap je takde rezeki. Mana tahu, Aisya Qistina bakal guru profesional nanti? Ikut jejak Tok Wan dia. Hehe. Amiinnn.

Pepun, Selamat Hari Guru buat semua para guru di dunia. Guru² saya di Tadika Durian Mas, SKDM II, SKDM I (time pertukaran pelajar), SMKDM, SMK(A) Khairiah (kejap jek coz homesick) KYPMKL, UK Malaysia, geng² Sains Pembangunan yang bergelar guru, rakan² yang bergelar guru, guru² yang mengajar saya secara langsung dan tak langsung mean opismate yang ajar saya pasal keje, para ustaz n ustazah yang ajar saya mengaji n so on. Terima kasih di atas jasa baik anda semua dan semoga Allah swt membalasnya. So, berkhidmatlah dengan cemerlang demi anak bangsa, agama dan negara. Ewahhhhhhh...

Dannnnnnn... pada semua student sila HORMATI GURU ANDA. Nanti besar barulah nak menyesal x sudah.

May 15, 2011

Mari Belajar Bahasa Korea.

Assalamualaikum wbt... n Yeoboseyo...

Eoseo oseyo ke TEFiN blog...

Ececece...speakang Korea aku hari ini. Hehe.

Anda minat cite Korea? Jepun?

Yeah me too. Tapi paham ke pe diorang cakap? Betol ke sesetengah orang sebut n eja time on twitter, sms, fb n so on? Kamsamida... Aniosayo... betol ke spelling tuh. Alah, asal leh sebut sudah. Kan? Itu, yang korang ckp dalam hatikan. Hehe... saya pun xpandai. Tapi, dah tahu xpandai jangan buat memandai-mandai. Haha. Peringatan untuk diri sendiri.

Komputer, lappy, ipad, iphone, bb n wateva dah depan mata. Internet dah di hujung jari. So, pe laie, searchlah how to learn bahasa diorang kan. Hehe. Maka, saya sedia membantu. Eceh, mcm diva je kan ko ni TEFiN. hehe.

Ok, memula, sila klik di sini.

Then akan keluar page like below


Dalam content tu pelbagai fokus yang wajib kita pelajari terlebih dahulu sebelum kita dapat menguasai Bahasa Korea seterrornya. Page ni cam khas untuk yang bakal melancong ke Korea lah. Lebih kurang time saya amik Mandarin dululah kat U. Nak amik Japanese xdpt. 1st daftar, ade je nama, nak confirm blk bila bukak sem, tetiba je tarak. Apeee ah!. Takpe, nanti ade rezeki sampai mase further master, akan ku gagahi jugak untuk amik Japanese. Motivasi untuk diri sendiri.

Ok, sambung.

Lepas tu, korang usha² lah pe yang patot. Better korang klik step by step lah eak. Takdelah ketinggalan. Ni khas untuk yang bebetol nak kuasai Korea Languange dan bercita² nak berhoneymoon di Korea. Abg, jom bang. Hehe.

Then, sila scroll ke bawah n akan terpampang page ini. Bahagian 2 : Tiba di Korea.


Ok, korang klik pada Pelajaran Pertama. Ada cikgu yang ajar. Tak caya, trylah. Tapi kena klik pada Flash Dialog tuh. If xde flash, sila download dulu yer.



Hah, nilah cikgu yang mengajarnya... Annyeong-haseyo. Apa khabar kalian semua? Cikgu ini berasal dari Indoenesia. Haha.

Dah, khatam Bahagian Pertama dan Kedua, bolehlah terus ke Bahagian Ketiga.

So, selamat mencuba yer. Gamsahamnida...

p/s : Jangan lupa tgk siri Hotelier @ NTV7 esok jam 12.00 ke noon.

May 12, 2011

Selamat Hari Misi

Assalamualaikum wbt...

Hari ini hari Jururawat kan. So selamat hari juru dan rawat semua.
Especially for my SIL, Kak Adik yang bertugas di Hospital Ipoh, Perok n also to becoming nurse, Mira a.k.a anak sedara hubby gue. Juga kepada semua Jururawat, Nurse² and Misi di dunia dan di Malaysia. Sila bertugas dengan baik dan cemerlang, gemilang dan terbilang yeh. hehe.

Btw, bila cite pasal misi² ni, teringat plak kesah time preggy my 2nd daughter dulu. Aisya Qistina.

Dari ward 3rd class sampailah 1st class dok hospital. Haha. Dah ada case time 1st preggy dulu kan? So, gini lah kisah jadinya.

Pengalaman mengandungkan Aisya sangat mengujakan. Pengalaman mengandungkan Arwah Darwisy lagilah mencabar. Preggykan Aisya, saya menjadi manja yang teramat. Sampaikan semua kerja rumah Mr Hubby yang tlg settlekan. Bau masakan langsung xboleh blah. Then saya ngan Mr Hubby bagaikan belangkas. Ngengada jek banyaknya. Bercakap pun style kebudak²kan dan kepelatan.

Paling best bila Aisya dalam kandungan bijak memberi tindak balas dan suka mengusik. Saya paling bimbang bila bayi dalam kandungan kurang bergerak. Aisya pun sama. Bila main pusat barulah dia bertindak balas.

Aisya suka mengusik mama n papanya bila saya sentuh di kiri perut, dibalasnya tendangan di kiri perut. Apalah. Bila malam plak, Aisya paling suka bila saya mengalunkan zikir dan bila papanya mengaji di sisi saya. Depend bila saya dah mengah duduk lama then pohon papanya mengaji. Biar Aisya dengar. Banyak doa saya amalkan. So kena carik balik untuk next pregnant. Hehe. Mana weh aku letak.

One day tuh dalam beberapa minggu lagi nak bersalin, pagi tu saya terasa seakan belengas di celah peha. Langsung ke klinik ibu n anak mintak rujukan then terus saya kena diwarded. Haha. Hampir 2 weeks dok sana.

Memula mintak 1st class dah xbleh coz penuh. Then g 3rd class dulu. Selang 3 hari, pindah 2nd class. Then dekat nak delivered tuh baru pindah 1st class.

Masa dok 3rd class, Specialist n beberapa doktor berpengalaman dan doktor terlatih mengerumuni di sisi bed saya. Specialist siap tanya lagi, awak nak bersalin bila? Wahhhhhh...boleh choose date eak. Dek kerana time tu bulan Mac, terus mulut cepat jek cakap nak 25 bleh? Dalam hati jelah. In real life, saya sekadar tersengih. Skali ngan papanya lah. Leh celebrate bday skali kan. Dahlah hari gaji masyukkkkkkkk. Haha.

Sepanjang dok hospital, sepanjang tulah doktor akan check jalan, nurse akan check keadaan baby, pergerakan baby, jantung baby n so on. Masa dok 1st class, nurse semua bagusssssssssss. Yelah, 1st class kan. Aishhhhhhhh... sikalang aaa, dah takleh pakai mentaliti itu, coz, among 1st, 2nd and 3rd class, semua nurse bagus², ramah² n baik je belaka. Setakat sorang dua tuh yang keluk kelik (sila wat tangan cam usop wilcha tuh), normal lah kan. Setandan pisang tak semestinya semua elok, kan.

Ok, tiba time check jantung baby, sorang nurse ni yang berpangkat kakak pada saya, datanglah bwk segala mak nenek untuk mengecheck. Hampir 1/2 jam lebih dia dok main ngan benda alah tuh atas perut saya. Tak jadi, bubuh lagi gel tuh n check lagi. Pusing kanan tak kena, pusing kiri xde menda. Atas bawah, tok sah ceritalah. Semua tempat dia dah try. Still xdapat. Sedangkan b4 dia datang untuk check, pergerakan baby laju jek. Hehe.

Last², kakak nurse ni mintak bantuan sorang nurse lain. Skali zap jek, jumpa. Haha. Then siap gerak² plak tuh.

Haha, berderai gelak di disitu.

Risau nurse tadi. Saya ni risau gak. Yelah, mana tahu kena operate ke kan, scary tau.

Btw, many thanks pada semua Pakar, para doktor, doktor terlatih, para nurse, para cleaner n semua para pesakit di Hospital Sultanah Nur Zahirah, Kuala Terengganu di atas komitmen anda pada setiap pesakit seperti saya. Hehe. Semoga terus cemerlang bertugas.
Terima kasih sesangat. Tapiiiiiiiiiiiiiii... xnak nurse cenggini tau...cekci. Nanti ade yang berkampung kat spital sampai sudah.

griauuuuuuuuuuu... aummmmmmmmm

Picca : digoogle. tq uncle google.

5 No-brainer ways to motivate your metabolism

Losing weight isn’t about eating less, it’s about eating more—more nutrition-dense food, to crowd out the empty calories and keep you full all day. That’s important, because restricting food will kill your metabolism. It sends a signal to your body that says, “I’m starving here!” And your body responds by slowing your metabolic rate in order to hold onto existing energy stores. What’s worse, if the food shortage (meaning, your crash diet) continues, you’ll begin burning muscle tissue, which just gives your enemy, visceral fat, a greater advantage. Your metabolism drops even more, and fat goes on to claim even more territory. Here are some no-brainer ways to motivate your metabolism to burn more fat.


1. GO TO BED EARLIER
A study in Finland looked at sets of identical twins and discovered that of each set of siblings, the twin who slept less and was under more stress had more visceral fat.

10 Myths About Getting Your Vitamin Zzzzs

2. EAT MORE PROTEIN Your body needs protein to maintain lean muscle. In a 2006 study in the American Journal of Clinical Nutrition, "The Underappreciated Role of Muscle in Health and Disease," researchers argue that the present recommended daily allowance of protein, 0.36 grams per pound of body weight, was established using obsolete data and is woefully inadequate for an individual doing resistance training. Researchers now recommend that women get an amount between 0.54 and 1 gram per pound of body weight. (If you want to lose weight, use your goal body weight as your guide.) Add a serving, like 3 ounces of lean meat, 2 tablespoons of nuts, or 8 ounces of low-fat yogurt, to every meal and snack. Plus, research shows protein can up postmeal calorie burn by as much as 35 percent.

37 Protein-Packed Recipes to Keep You Satisfied

3. GO ORGANIC WHEN YOU CAN Canadian researchers report that dieters with the most organochlorines (pollutants from pesticides, which are stored in fat cells) experience a greater than normal dip in metabolism as they lose weight, perhaps because the toxins interfere with the energy-burning process. In other words, pesticides make it harder to lose pounds. Other research hints that pesticides can trigger weight gain. Of course, it’s not always easy to find—or easy to afford—a whole bunch of organic produce. So you need to know when organic counts, and when it’s not that important. Organic onions, avocado, grapefruit? Not necessary. But choose organic when buying celery, peaches, strawberries, apples, blueberries, nectarines, sweet bell peppers, spinach, kale / collard greens, cherries, potatoes, and imported grapes; they tend to have the highest levels of pesticides.

The Superpower Veggies to Add to Your Lineup

4. GET UP, STAND UP Whether you sit or stand at work may play as big a role in your health and your waistline as your fitness routine. Missouri University researchers discovered that inactivity (4 hours or more) causes a near shutdown of an enzyme that controls fat and cholesterol metabolism, so you store more fat, rather than using it for energy, all day long. To keep this enzyme active and increase your fat burning, break up long periods of downtime by standing up--for example, while talking on the phone.

Is the Sitting Disease Shaving Years Off Your Life?

5. DRINK COLD WATER German researchers found that drinking 6 cups of cold water a day (that's 48 ounces) can raise resting metabolism by about 50 calories daily--enough to shed 5 pounds in a year. The increase may come from the work it takes to heat the water to body temperature. Though the extra calories you burn drinking a single glass doesn't amount to much, making it a habit can add up to pounds lost with essentially zero additional effort.


Resource : Shine from Yahoo!

May 11, 2011

ASMARA ouh asmaradana

Assalamualaikum wbt...

Berasmara?

Ouh Tidak!

Xsesuweiiiiiiiii mahu dicerita di sini. Tetttttttttttt!

Ni pasal....................
*
*
*
*
*
*
*


Asmara... asmara o asmara...

Napelah ko mimpi Asmara woi.

Potong stim betuilah.

Haiya...

Aku dah excited dah bila Zaliya meluahkan segalanya...

Sekaliiiiiiiiiiiiiiiii
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
" Zaliyaaaaaaaaaaaa!"...

Amendalah.

Mimpi plekssssssssss...

Hurm...




p/s : sesebuah drama akan jadi BEST n TERBAEKKKKKKK bila novelis punye cite... Puan Sharifah Abu Salem. Credit for you...

Makluman Kepada DISTURBER yang gemar ANNOYING.

Penafian @ Pemberitahuan...

Makluman kepada semua

PEMBACA SETIA saya (kalau adalah. Hehe) n also my SILENT READER (yelah dah xboleh nak ganggu i guna anonymous kat commentkan, so terpaksalah DECIDE jd silent reader jek, huhu... so good luck too lah yer. Selagi rase panjang umur nak mengganggu hidup orang. OBSERVElah selagi MAMPU n jgn sampai bahankan saya. So, sure x takutkan jika diri anda xsempat pohon MAAF) n also yang menganggap diri kerdil saya ni sebagai MUSUH kepada diri anda sendiri, yang bahawasanya…

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di Bukan lagi Finger Note's - kini notapuan – nad Blog ini tidak boleh ditiru mahupun diplagiat, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada Tuan Empunyer Bukan lagi Finger Note's - kini notapuan - nad.

Juga dimaklumkan dan diperingatkan sekali lagi bahawa apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi seperti mencanang perkara yang tidak baik, buruk, memalukan, mengaibkan berkenaan perihal diri saya juga seluruh keluarga kaum kerabat saya di blog kepunyaan anda (termasuk laman sosial yang lain), sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik (media elektronik) termasuk di media massa, adalah melakukan suatu kesalahan, TINDAKAN BOLEH DIAMBIL mengikut akta

AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998. If terasa DIVA n BERKUASA sgt nak menganggu n mencuba sesuatu yang membuatkan saya tak akan sesekali menimbangtara untuk mengambil TINDAKAN terhadap anda, dipersilakan. If you are PLAYING FOR KEEPS, so, pleased. I will do a same thing. So, good luck!

Sesungguhnya, setiap gerak geri buruk anda yang cuba bersikap

PENGGANGGU boleh dikesan secara terus. Harap Maklum n beware.

\('c*)v :: Peace no war n

u ollsss.

AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

BAHAGIAN X - AM Bab 2 - Kesalahan Dan Penalti Tambahan

Seksyen 233. Penggunaan tidak wajar kemudahan rangkaian atau perkhidmatan rangkaian, dll.

(1) Seseorang yang—

(a) dengan menggunakan mana-mana kemudahan rangkaian atau perkhidmatan rangkaian atau perkhidmatan aplikasi secara sedar—

(i) membuat, mewujudkan atau meminta-minta; dan

(ii) memulakan penghantaran,

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau

(b) memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik,

adalah melakukan suatu kesalahan—

(2) Seseorang yang secara sedar—

(a) dengan menggunakan suatu perkhidmatan rangkaian atau perkhidmatan aplikasi memberikan apa-apa komunikasi lucah bagi maksud komersial kepada mana-mana orang; atau

(b) membenarkan suatu perkhidmatan rangkaian atau perkhidmatan aplikasi di bawah kawalan orang itu untuk digunakan bagi suatu aktiviti yang diperihalkan dalam perenggan (a),

adalah melakukan suatu kesalahan.

(3) Seseorang yang melakukan suatu kesalahan di bawah seksyen ini apabila disabitkan boleh didenda tidak melebihi lima puluh ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya dan hendaklah juga boleh didenda selanjutnya satu ribu ringgit bagi setiap hari kesalahan itu diteruskan selepas pensabitan.

sumber rujukan dari http://www.skmm.gov.my/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...