FEEL FREE TO CLICK MY NUFFNANG YER...TQVM :)

Jul 14, 2010

JANGAN BIARKAN TIDUR MALAM ANDA DISELUBUNGI MISTERIII.........

EEEEEEEEEEEEEE...geram ok. Sgt geram tau nyah. Ok, on sunday, Umi a.k.a pengasuh my daughter bgtau Qisya mcm nak demam time saya jemput dia blk. Tu pun, her daughter told her yg kaki Qisya mcm panas sket. Ok fine. Dengar jek, saya terus cuak. Sgt takut bila anak kecil diserang fever. Pe yg jelas dibenak saya, saya sgt takut anak kecil demam kuat n temperature naik mendadak. Nak² time awal pagi n nak menjelang subuh tuh. Sgt panic.

Btw, alhamdulillah,
Qisya ok. Tetapi... ade tetapinyer...iye ade tapinya anak²... Ahad malam...bermula segalanya. Dekat maghrib, Qisya akan start merengek. Dia menangis seakan ternampak sumthing. Berair di kelopak mata. Celik pun xnak. Manyak 'mental' itu menda tau. Haiya... skt gua punye hati maaa... Saya bg susu, Qisya xnak. Tiap kali demam, Qisya pasti kena 'tegur'. Paling sadis, Qisya langsung xnak peluk saya, as mamanya. Bila papanye sua kat saya pun, Qisya siap pusing 90 darjah, kata kau...uwaaaaaa. Xnakkkkkkk... (owww... woit... menda mental, hang menyorok kat blakang aku eak...dan² main cak² ngan my daughter yer...cait.)

Malam td, sekali lagi tragedi malam semalam berlaku. setiap jam 12 am, akan terjadi sekali, baru je nak lelap, kol 130 pagi,
Qisya menangis lagi, jam 2.30 pagi, ayakkkkkk...one more again, kat kol 3 to 4 am, Qisya merengek perlahan, pe yg pasti setiap kali merengek, setiap kali itulah, dia akan terus mara mengadap papanye. Mula tu, kitorng tido kat hall coz dlm bilik sedikit sauna kan. hampir berminggu dah tido kat hall, so, semalam, decide tido dlm bilik. Alhamdulillah, Qisya ok. Dan alhamdulillah jugak, dengan kuasa Allah, selepas saya suggest kat papanye mtk dia sapukan air zam-zam (yang didatangkan khas dr Mekah time mama saya pulang dari mengerjakan umrah hari tuh) di wajah Qisya (sapu dari bawah wajah sehingga ke ubun² anak), selang beberapa saat, Qisya senyap. Dan alhamdulillah, dia tido. b4 12 am tuh, if xsilap, saya dah mtk tlg papanye sediakan air zam-zam, bagi Qisya minum then dia tido. Pastu kol 130 tulah Qisya start blk.

b4 masuk bilik nak tido tuh n after sapukan air zam-zam ke wajah
Qisya tuh (time tu saya yg dukung Qisya), papanye ke hall depan yg dikhaskan utk tetamu ye anak². Entah pe papanye buat, sy xsure. then, kami tido, make sure b4 sleep tuh, pastikan parents² semua berwudhuk yer.

Esoknya...

Time nak g kerja, terbangun sgt lewat. hehe. dalam kereta. alhamdulillah Qisya nyer demam dah kebah. We all berbual as usual.

" Semalam, abg wat pe kat hall depan, abg x azankan ke? ", soal saya. Oh ye, even peristiwa di atas berlaku di kediaman kami, di Kuala Terengganu, n saya adalah org jati negeri tersebut, saya tidak berbahasa Terengganu kerana, my hubby enggak pahem coz dia ipoh mali, ipoh, ipoh mali...hehe. Harap paklum.
" Kat hall depan tu ker? Aha, tgh azanlah tuh, kenapa? ". Saya dok terpikir sejenak. Biar betik dia ni azan dalam keadaan macam tuh. Guest what? Keadaan camne. Haha.
" Yeke abg azan? ", tanya saya penuh curius.
" La, iye. Kenapanye ", my hubby terus drive smooth.
" Pakai short, azan? ", haha. Sy tergelak kecil. Agak² nyelahkan, sure menda 'mental' tuh tergelak sakan tgk hubby saya dalam keadaan mcm tuh. My hubby hanya tergelak cuma.

For sure dalam keadaan yg agak kemisterian, nak berfikir secara logikal pun, xberkesempatan coz esoknye kerja, jadik nak berfikir secara pantas pun agak kelam kelibut. Ape yang terlintas, terus terlaksana. Pe yg boleh, kita bertawakkal pada Allah, Yang Maha Esa, pohon dilindungi daripada gangguan syaitan dan iblis yang direjam. Amiinnn... Wallahualam...

5 comments:

  1. mak dia tu yang berhantu...kekekekekeke

    ReplyDelete
  2. papa azan pakai short, baru betul papa rock.. haha

    ReplyDelete
  3. Lizzie Yasmin : Rock uuuuuuuuuu
    Mohamad Nur Hidayat : lariksssssss

    ReplyDelete

Thanks buddy and anonymous also...

Makluman Kepada DISTURBER yang gemar ANNOYING.

Penafian @ Pemberitahuan...

Makluman kepada semua

PEMBACA SETIA saya (kalau adalah. Hehe) n also my SILENT READER (yelah dah xboleh nak ganggu i guna anonymous kat commentkan, so terpaksalah DECIDE jd silent reader jek, huhu... so good luck too lah yer. Selagi rase panjang umur nak mengganggu hidup orang. OBSERVElah selagi MAMPU n jgn sampai bahankan saya. So, sure x takutkan jika diri anda xsempat pohon MAAF) n also yang menganggap diri kerdil saya ni sebagai MUSUH kepada diri anda sendiri, yang bahawasanya…

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di Bukan lagi Finger Note's - kini notapuan – nad Blog ini tidak boleh ditiru mahupun diplagiat, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada Tuan Empunyer Bukan lagi Finger Note's - kini notapuan - nad.

Juga dimaklumkan dan diperingatkan sekali lagi bahawa apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi seperti mencanang perkara yang tidak baik, buruk, memalukan, mengaibkan berkenaan perihal diri saya juga seluruh keluarga kaum kerabat saya di blog kepunyaan anda (termasuk laman sosial yang lain), sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik (media elektronik) termasuk di media massa, adalah melakukan suatu kesalahan, TINDAKAN BOLEH DIAMBIL mengikut akta

AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998. If terasa DIVA n BERKUASA sgt nak menganggu n mencuba sesuatu yang membuatkan saya tak akan sesekali menimbangtara untuk mengambil TINDAKAN terhadap anda, dipersilakan. If you are PLAYING FOR KEEPS, so, pleased. I will do a same thing. So, good luck!

Sesungguhnya, setiap gerak geri buruk anda yang cuba bersikap

PENGGANGGU boleh dikesan secara terus. Harap Maklum n beware.

\('c*)v :: Peace no war n

u ollsss.

AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

BAHAGIAN X - AM Bab 2 - Kesalahan Dan Penalti Tambahan

Seksyen 233. Penggunaan tidak wajar kemudahan rangkaian atau perkhidmatan rangkaian, dll.

(1) Seseorang yang—

(a) dengan menggunakan mana-mana kemudahan rangkaian atau perkhidmatan rangkaian atau perkhidmatan aplikasi secara sedar—

(i) membuat, mewujudkan atau meminta-minta; dan

(ii) memulakan penghantaran,

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau

(b) memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik,

adalah melakukan suatu kesalahan—

(2) Seseorang yang secara sedar—

(a) dengan menggunakan suatu perkhidmatan rangkaian atau perkhidmatan aplikasi memberikan apa-apa komunikasi lucah bagi maksud komersial kepada mana-mana orang; atau

(b) membenarkan suatu perkhidmatan rangkaian atau perkhidmatan aplikasi di bawah kawalan orang itu untuk digunakan bagi suatu aktiviti yang diperihalkan dalam perenggan (a),

adalah melakukan suatu kesalahan.

(3) Seseorang yang melakukan suatu kesalahan di bawah seksyen ini apabila disabitkan boleh didenda tidak melebihi lima puluh ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya dan hendaklah juga boleh didenda selanjutnya satu ribu ringgit bagi setiap hari kesalahan itu diteruskan selepas pensabitan.

sumber rujukan dari http://www.skmm.gov.my/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...