FEEL FREE TO CLICK MY NUFFNANG YER...TQVM :)

May 22, 2012

Bila Anak Dah Besar

As salam guys.

Pohon maaf jika tiada entry baru nak dicerita.

Btw, saya ade sumthing nak share bout my daughter bila dah makin membesar dengan sihat ni, alhamdulillah.

Start hari Isnin dan hari ni, saya bangun seawal 4.30 pagi untuk siapkan dokumen ISO jabatan sebelum bercuti bersama keluarga tersayang next week. Sementara tu, Mr hubby sedang berkursus.

Tepat jam 6.00 pagi, sedang elok segala dokumen yang dikehendaki siap, saya bersiap dan sedia sedikit sarapan untuk alas perut si anak. Lena lagi tidurnya. Kucup sket. Sayang anak mama.

Kalau tak sempat dek masa berlalu begitu tangkas, saya berjanji pada malam sebelumnya untuk membeli donut, kuih kegemarannya. 

Jam 6.30 pagi, dengan lembut saya panggil nama anak kami untuk siapkan dia santek². " Aisya, bangun sayang, mama dah lewat dah", ni time leh consider ngan masa lagilah, kalau tidak, macam singalah aku. Kejar masa. Hehe.

Kalau pagi ni kuar umah tepat jam 7 pagi, kelmarin gila kentang lewat hampir 7.40. Arghhhhhhhh....
Gara-gara silap strategik.

Alhamdulillah, kuar umah je terus ke kedai utk beli kueh. Sampai kedai, amik satu kerusi untuk kasik my daughter duduk smbl i membeli-belah segala kuih-mueh yang menjadi idaman.

Si kecil ni, sambil duduk sambil tulah dok potpet n pesan kat saya, "Mama, Aisya nak donut 3". Biar betik nak 3 bijik. Habis ke, dahlah besau². Kalau kelmarin pagi, ade 2 biji donut saiz kecil so bolehlah amik 1 besar n 2 yang kecik. Free plak tu yang kecik. Hari ni punya, takde yang kecik so, i try test, amik 2 bijik dulu n tunjuk kat Aisya. " Dua cukup tak Aisya?",. Si dia tengok "Aisya nak 3 lah mama". Ok, fine. 

So, pas tapau sebungkus nasi lomak n kayu keramat (ala² cakoi bentuknya tp lebih garing lagi) untuk 2nd last my bro yang berehat panjang kerana accident motor, 1 bungkus plastik pulut gaul kelapa untuk my lunch n 3 bijik donut for her, saya terus drive ke my parent's house to kasik itu nasi lomak n amik brg.

B4 that saya letakkan Aisya di sebelah pemandu. Aisya berdiri di samping tapauan segala makanan. Dalam tengah pandu tu, Aisya asyik bertanya. Kalau nak tau, sekarang kan, fasa my daughter BERSOAL DAN BERJAWAB. My hubby n i, perlulah melayan segala bentuk pertanyaan dengan jawapan yang boleh diterima pakai untuk kanak² seusia dengannya. Logical gitu.

Tengah berdiri tu, my daughter asked me. "Mama, banyaknya. Sape punya ni?". Asyik dok perati segala bungkusan makanan. I jawab, "Tu, Pak uda punyer. Pak Udakan sakit". "Owwwwwwwwwwww", panjang btol owwwwww nye. Sambil dok owwwwwwwwwwwww tu, tetiba, "Pulut ni?". Dah agak dah, sure Aisya akan tanye punyalah. "Tu, mama punye." Muka dah tak puas hati dah coz i know pulut tu pun her favorite. "Pulut ni Aisya punyalah". "Ok". Terus Aisya senyap.

Pas hantar makanan n amik barang, we all on the way to Taska. Dalam otw tu, Aisya nampak lagi bungkusan pulut tu. Aisya tanya lagi. " Mama, ni pulut sapa mama?". Haih, manyak btol soklan ini budak. "Kalau Aisya nak, Aisya amiklah". Terus Aisya jawab apa tau. "Ok, Aisya amik eak, Aisya bawak Taska". Haha, i guest dah. Segala mak nenek hang nak bawak Taska kan, nak?

Sampai Taska, cepat² Aisya pesan kat saya, "Mama, mama simpan donut dalam beg Aisya neh...", time Aisya pesan tu i dah mcm confused. Kenapa eak, coz as usual, Aisya akan jinjing jek plastik kuih kat tanganya n terus terkedek² masuk Taska. Sambung pesannya,"Nanti cikgu makan". Hahahaa........ nice kan. Haih, bertuah punya anak. Saya terus tanya pasal pulut. "Pulut ni?". "Pulut mama simpan jugak eak, nanti cikgu makan". tersenyum saya. Pepandai jek ckp cikgu makan. Kecik hati cikgu kalau cikgu tau. Kihkih. Idok le kan cikgu.

Haih, macam². Sekarang ni selagi tak dijawab dengan jawapan yang boleh buat our daughter puas hati, selagi tu si dia akan bertanya sampailah bertitik noktahnya persoalan dan jawapan itu.




 Yang benar, benar dan benar-benar, benar... 
 ♥♥♥ T.E.F.i.N ♥♥♥

4 comments:

  1. hihihi... siap suruh simpan dlm beg lagi. kelakar pulak dengar jawapan si kecik tu. Betul ke tu?

    ReplyDelete
  2. Puan Hilmirda Daud.

    hehe, aha btol lah my daughter ckp camtu. sebenar sy tak expect jugak ayat tu yg kuar dr mulut dia, tu sy translate dlm bhs kitalah. pe sy ingat, "donut ni mama simpan dlm beg neh", hah, camtu. haha. totet, totet je skrng. btw, thanks sudi komen n follow, jemput dtg lagi eak.

    ReplyDelete
  3. Salam Puan Kesuma Angsana,

    Nice name.
    Hehe, tulah bebudak sekarang, 1 kita bgtau, bermacam dia tanye. Hope anak² kita semua membesar dengan sihat dan menjadi anak yang soleh n solehah kepada keluarga, agama, bangsa dan negara :). jemput dtg lagi.

    ReplyDelete

Thanks buddy and anonymous also...

Makluman Kepada DISTURBER yang gemar ANNOYING.

Penafian @ Pemberitahuan...

Makluman kepada semua

PEMBACA SETIA saya (kalau adalah. Hehe) n also my SILENT READER (yelah dah xboleh nak ganggu i guna anonymous kat commentkan, so terpaksalah DECIDE jd silent reader jek, huhu... so good luck too lah yer. Selagi rase panjang umur nak mengganggu hidup orang. OBSERVElah selagi MAMPU n jgn sampai bahankan saya. So, sure x takutkan jika diri anda xsempat pohon MAAF) n also yang menganggap diri kerdil saya ni sebagai MUSUH kepada diri anda sendiri, yang bahawasanya…

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di Bukan lagi Finger Note's - kini notapuan – nad Blog ini tidak boleh ditiru mahupun diplagiat, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada Tuan Empunyer Bukan lagi Finger Note's - kini notapuan - nad.

Juga dimaklumkan dan diperingatkan sekali lagi bahawa apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi seperti mencanang perkara yang tidak baik, buruk, memalukan, mengaibkan berkenaan perihal diri saya juga seluruh keluarga kaum kerabat saya di blog kepunyaan anda (termasuk laman sosial yang lain), sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik (media elektronik) termasuk di media massa, adalah melakukan suatu kesalahan, TINDAKAN BOLEH DIAMBIL mengikut akta

AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998. If terasa DIVA n BERKUASA sgt nak menganggu n mencuba sesuatu yang membuatkan saya tak akan sesekali menimbangtara untuk mengambil TINDAKAN terhadap anda, dipersilakan. If you are PLAYING FOR KEEPS, so, pleased. I will do a same thing. So, good luck!

Sesungguhnya, setiap gerak geri buruk anda yang cuba bersikap

PENGGANGGU boleh dikesan secara terus. Harap Maklum n beware.

\('c*)v :: Peace no war n

u ollsss.

AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

BAHAGIAN X - AM Bab 2 - Kesalahan Dan Penalti Tambahan

Seksyen 233. Penggunaan tidak wajar kemudahan rangkaian atau perkhidmatan rangkaian, dll.

(1) Seseorang yang—

(a) dengan menggunakan mana-mana kemudahan rangkaian atau perkhidmatan rangkaian atau perkhidmatan aplikasi secara sedar—

(i) membuat, mewujudkan atau meminta-minta; dan

(ii) memulakan penghantaran,

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau

(b) memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik,

adalah melakukan suatu kesalahan—

(2) Seseorang yang secara sedar—

(a) dengan menggunakan suatu perkhidmatan rangkaian atau perkhidmatan aplikasi memberikan apa-apa komunikasi lucah bagi maksud komersial kepada mana-mana orang; atau

(b) membenarkan suatu perkhidmatan rangkaian atau perkhidmatan aplikasi di bawah kawalan orang itu untuk digunakan bagi suatu aktiviti yang diperihalkan dalam perenggan (a),

adalah melakukan suatu kesalahan.

(3) Seseorang yang melakukan suatu kesalahan di bawah seksyen ini apabila disabitkan boleh didenda tidak melebihi lima puluh ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya dan hendaklah juga boleh didenda selanjutnya satu ribu ringgit bagi setiap hari kesalahan itu diteruskan selepas pensabitan.

sumber rujukan dari http://www.skmm.gov.my/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...