FEEL FREE TO CLICK MY NUFFNANG YER...TQVM :)

Followers

Jan 15, 2013

BACA

 Assalamualaikum wbt


Suka membaca? Suka? Baca buku apa? Buku teks? Mana aci. Atau suke baca blog sweet enemy anda? haha. Tak payahlah nak sweet enemy sangat ek. Tak semua hundred percent kita ni betol dalam segala hal. Tapi yakin itu perlu tapi jgn sampai terlalu poyo yakin. Kadang-kadang kena kena tengok tang mana silap kita jugak. Tapi jangan jadi PAKAR di dalam mencari kesalahan seseorang. 


Allah swt tak cipta semua makhluknya adalah pandai. Bayangkan semuanya pandai n semua pekerjaan bagus². Rumah semua bagai istana. Nak semua benda semegah bangsa. Mana menarik kan. Tak variasi. So, kita kena berusaha untuk menjadi pandai. Kena banyak usaha camne nak jadi pandai. Kena banyak membaca sebab membaca itu jambatan ilmu.

Sebut pasal BACA ni, baca pun merangkumi pelbagai aspek, ada yang suka baca buku. Baca buku plak pelbagai kategori buku. Ada buku seram, ade komik, ade yang suka n addicted ngan novel, majalah, akhbar, baca blog, baca ruangan gossip dan paling tak boleh blah baca kesalahan setiap orang sehinggakan mana² yang tidak kenal kita akan menganggap kita adalah insan yang suke mencetuskan kontroversi dan sentiasa melakukan silap. Takde yang betol melainkan yang benar belaka. haha. aku dah gilos.

Malah ade yang memilih bahan bacaan hanya merujuk kepada penulis dan penerbit. Macam saya, zaman kanak-kanak menggemari karya penyiasatan Enid Blyton, #bajet kanak-kanak hot coz leh bace in English. Whatever is, my mom yang beli. 1 set. Tapi ke mana ntah menghilang bila dah pindah-randah. Tak sempat nak berkongsi dengan cucu. ehe. Zaman mudo mudi dolu² plak lebih suke dengan penulis Ahadiat Akashah, then meningkat pertengahan remaja, lebih memilih koleksi Alaf Baru dan terkini bila dah menjadi mak² orang ni, suke yang berkonsepkan santai dan related dengan persekitaran saya seperti Badrul Hisham Shari penulis kat majalah Anis dan  juga Saiful Islam dot com dll. Tapi semua depend pada minat masing² kan. Ada yang minat Sidney Sheldon, so terpulang. Tapi biar ia mendatangkan manfaat buat kita, pengajaran dan panduan untuk kita menjadi lebih baik. 

But well, pernah baca tak atau pernah kenal dengan pakar yang suka membaca kesalahan orang sehingga berjaya menutup kesalahan sendiri. Pernah? Tipulah tak pernah kan. Tepuk dahilah kalau tak pernah.

Sampaikan semua kesalahan orang dia tahu. Dulu saya jarang berdepan dengan orang macamni sehinggakan tertanya² apa yang korang akan dapat bila berbuat demikian? Adakah dapat piala? dapat emas berguni? dapat naik pangkat, naik gaji? ow memang bangsa kaki kipas. Kipas lipas. Haha. Dapat dosa free adalah n orang yg korang bahankan tu berganda² dapat pahala dari-Nya. 

Huh, ntahlah. Kekadang saya mengambil inisiatif untuk berdiam diri sehinggalah sampai satu tahap saya menjawab. Lepas menjawab, lepas terlajak kata, baru saya menyesal. Menyesal kenapa? Sebab terlebih ajar. Aduh, nape lah aku menjawab. Geram ok. Tp, jgn di amalkan sebab tu keja setan. Yang menghasut menyuruh kita menjawab atau membalas blk dengan kata sinis dan sindiran juga. Tau nggak?

Kalau pe yang dikatakan itu betol tidak mengapa, ini tidak, mencanang, menambah² lebih sudu dari kuah. What the heck. Kalau btol, no wonderlah, kita terima dengan open minded, kalau salah n setiap kali itu kita dihentam, mau tak kesabaran hilang. 

Takpe, orang yang sabar ni, Allah swt sayang tau. Hehe. ok². Sabar².

Pepun, sebelum anda menghina orang lain, alangkah baiknya anda bercerminlah dahulu. Sudah sempurnakah kita sehingga kita dengan lancangnya menghina orang lain yang belum tentu lebih buruk dari kita.

Tapi kalau sudah maklum pakar yang suka memBACA kesalahan orang itu pernah membuat silap, janganlah kita mengikut plak kesilapan tersebut sampaikan terkeluar statement, "eh, dia bleh buat, kenapa saya tak boleh plak?". Tidakpun, "kalau semua kesalahan dia korang terima kenapa tidak kesalahan aku?". Ngerti?.

Dah tau salah, lagi mahu mengikut. Tak paham aku.

Dahhhhhhhhhhh.



sumber : kawanlah.com







Yang benar, benar dan benar-benar, benar... 
♥♥♥ T.E.F.i.N ♥♥♥

No comments:

Post a Comment

Thanks buddy and anonymous also...

Makluman Kepada DISTURBER yang gemar ANNOYING.

Penafian @ Pemberitahuan...

Makluman kepada semua

PEMBACA SETIA saya (kalau adalah. Hehe) n also my SILENT READER (yelah dah xboleh nak ganggu i guna anonymous kat commentkan, so terpaksalah DECIDE jd silent reader jek, huhu... so good luck too lah yer. Selagi rase panjang umur nak mengganggu hidup orang. OBSERVElah selagi MAMPU n jgn sampai bahankan saya. So, sure x takutkan jika diri anda xsempat pohon MAAF) n also yang menganggap diri kerdil saya ni sebagai MUSUH kepada diri anda sendiri, yang bahawasanya…

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di Bukan lagi Finger Note's - kini notapuan – nad Blog ini tidak boleh ditiru mahupun diplagiat, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada Tuan Empunyer Bukan lagi Finger Note's - kini notapuan - nad.

Juga dimaklumkan dan diperingatkan sekali lagi bahawa apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi seperti mencanang perkara yang tidak baik, buruk, memalukan, mengaibkan berkenaan perihal diri saya juga seluruh keluarga kaum kerabat saya di blog kepunyaan anda (termasuk laman sosial yang lain), sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik (media elektronik) termasuk di media massa, adalah melakukan suatu kesalahan, TINDAKAN BOLEH DIAMBIL mengikut akta

AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998. If terasa DIVA n BERKUASA sgt nak menganggu n mencuba sesuatu yang membuatkan saya tak akan sesekali menimbangtara untuk mengambil TINDAKAN terhadap anda, dipersilakan. If you are PLAYING FOR KEEPS, so, pleased. I will do a same thing. So, good luck!

Sesungguhnya, setiap gerak geri buruk anda yang cuba bersikap

PENGGANGGU boleh dikesan secara terus. Harap Maklum n beware.

\('c*)v :: Peace no war n

u ollsss.

AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

BAHAGIAN X - AM Bab 2 - Kesalahan Dan Penalti Tambahan

Seksyen 233. Penggunaan tidak wajar kemudahan rangkaian atau perkhidmatan rangkaian, dll.

(1) Seseorang yang—

(a) dengan menggunakan mana-mana kemudahan rangkaian atau perkhidmatan rangkaian atau perkhidmatan aplikasi secara sedar—

(i) membuat, mewujudkan atau meminta-minta; dan

(ii) memulakan penghantaran,

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau

(b) memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik,

adalah melakukan suatu kesalahan—

(2) Seseorang yang secara sedar—

(a) dengan menggunakan suatu perkhidmatan rangkaian atau perkhidmatan aplikasi memberikan apa-apa komunikasi lucah bagi maksud komersial kepada mana-mana orang; atau

(b) membenarkan suatu perkhidmatan rangkaian atau perkhidmatan aplikasi di bawah kawalan orang itu untuk digunakan bagi suatu aktiviti yang diperihalkan dalam perenggan (a),

adalah melakukan suatu kesalahan.

(3) Seseorang yang melakukan suatu kesalahan di bawah seksyen ini apabila disabitkan boleh didenda tidak melebihi lima puluh ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya dan hendaklah juga boleh didenda selanjutnya satu ribu ringgit bagi setiap hari kesalahan itu diteruskan selepas pensabitan.

sumber rujukan dari http://www.skmm.gov.my/

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...