As salam semua
Today, saya nak share berkenaan My Incredible Story bersempena 100 TAHUN NESTLE DI SISIMU. Tahniah NESTLE! We are proud of you...
Jom bace sesama (bajet best).
Ehem!
Alam remajaku
bermula tika 99-00 sewaktu melanjutkan pelajaran di Kolej Yayasan Pelajaran MARA, Kuala Lumpur known as Kolej Polytech-Mara Kuala Lumpur. Berjauhan
dari keluarga membuatkan aku dan teman rapat seramai 8 orang kesemuanya mula belajar
berdikari termasuk dari aspek masakan. Of courselah, boring bergossip, bertukar
topic ke sesi masak-memasak. Terpacul di bibirku saat itu mengenai kek batik.
Apa tu? Kek ape? Kek yang dibalut dengan kain batik ke? Lantas seorang temanku yakni Andik
memperkenalkan resepi kek batik yang sangat simple. Diadun dengan satu tin
kecil MILO. Time 90an dulu, milo ada dijual di dalam tin bersaiz kecil tau. Senang nak buat kek batik time tuh, tak payah pusing kepala nak sukat segala banyak mana kandungan serbuk MILO yang diperlukan untuk penyediaan kek batik. Just, letak kesemuanya di dalam adunan tersebut. Time student, peralatan membuat kek mana cukup lengkap kan.
inilah milonya
Sebut saje MILO, aku pasti hasil kek tersebut akan terbangkit sedap
sehingga menjilat jari. Dan, hasilnya terbukti sedap. Tengoklah.
Sedapkan.
Resepinya?
Ini resepi turun temurun yang diperturunkan oleh Andik kepada kami tau.
Bahan²:
400g serbuk MILO
1 tin susu pekat (dulu guna susu cap junjung)
3 sudu besar marjerin
Biskut marie (ikut suka dan kreativiti)
Step :
- Gaul rata MILO, marjerin dan susu (sekaligus).
- Siap gaul, masukkan ke dalam kuali dan panaskan di atas api sederhana sampai pekat (likat)
- Kemudian, angkat dan masukkan biskut marie
- Susun biskut dan lapiskan bersama MILO. Style mcm kek lapis tu, berselang-seli.
- Masukkan ke dalam peti sejuk
Tips:
- Susun biskut cepat² sebelum MILO jadi sejuk coz nnt susah nak handle
- Nak hasil kek batik lebih menarik dan terbentuk, bungkus kek menggunakan kertas aluminium sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk.
- Ada juga yang gemar hancurkan biskut berbanding menyusun biskut. Tapi nop for me.
- Boleh jugak taburkan Nestum Original Nestle atau hancurkan Cornflakes di atas permukaan kek sebelum disejukkan.
- Selamat mencuba.
Jgn tak tau kek batik pun
boleh terhasil daripada ricecooker!
p/s : nasiblah pihak kolej ade sediakan peti ais setiap rumah. Sejuk kek mak.
Yang benar, benar dan benar-benar, benar...
♥♥♥ T.E.F.i.N ♥♥♥
wahhh bestnye leh wat pakai rice cooker...dulu mase study xde peti sejuk...sedey...
ReplyDelete@SufatihaNurhehe, jgnkan rice cooker, guna iron pun boleh tp khas untuk goreng telur jelah
ReplyDelete